En skadad person lastas in i en ambulans på Drottninggatan. Foto: TT

Nio allvarligt skadade – sjukhusen kämpar för att rädda deras liv

Publicerad

Sammanlagt vårdas tio personer på sjukhus i Stockholmsområdet efter fredagens terrordåd. Fyra har allvarliga skador och ligger på intensivvårdsavdelningar, uppger Patrik Söderberg, chef för den katastrofmedicinska ledningscentralen på Stockholms läns landsting, för TT.
– Av de sex övriga finns ett barn och det är inte allvarligt skadat.

Patrik Söderberg har inga uppgifter om de som vårdas på intensivvårdsavdelningarna har livshotade skador.

En person avled i går på sjukhus och tre avled på Drottninggatan.

Tre akutsjukhus i Stockholm tar hand om skadade efter den misstänkta terrorattacken på fredagseftermiddagen. De flesta av de skadade vårdas på Karolinska sjukhuset i Solna.

Två av de skadade är barn, varav ett är allvarligt skadat.

LÄS MER: Två personer gripna – Poliskälla: Finns en koppling

Jobbar för att rädda liv

Sjukhusen jobbar i första hand med att rädda liv och minimera skadorna på de drabbade, därefter försöker de komma i kontakt med anhöriga. I de fall där det är svårt att fastställa en identitet kontaktas polisen.

– Om en skadad inte kan identifieras så tar sjukhusen kontakt med polisen som får hjälpa till med att identifiera, säger Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Likaså gäller det om man misstänker att en anhörig finns bland de skadade så ska man kontakta polisen, inte sjukhusen. Det är polisens uppgift att hjälpa till med identifieringen.

Tar tid att underrätta

Det vanligaste är att polisen sedan åker ut med en civil bil och en präst och talar med de drabbade anhöriga.

Stockholms läns landsting meddelar via sin presstjänst att man ännu inte vet om alla anhöriga har underrättats efter dådet, men säger att det är något som sjukhusen jobbar hårt med just nu.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet