Nordkorea kommer inte att upphöra med att testskjuta robotar, trots starka fördömanden från omvärlden och USA:s hårdare ton mot landet. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Nordkoreas hot: ”Fullskaligt krig” om USA agerar militärt

Publicerad

I en intervju med BBC hotar Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol med att trappa upp landets robottester.
– Vi kommer att genomföra fler robottester, säger han till BBC.

Nordkorea kommer inte att upphöra med att testskjuta robotar, trots starka fördömanden från omvärlden och USA:s hårdare ton mot landet.

– Vi kommer att utföra ytterligare robottester på vecko-, månatlig och årlig basis, säger Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol till BBC.

Han varnar samtidigt för fullskaligt krig om USA agerar militärt mot Nordkorea.

LÄS MER: Nordkorea försökte skjuta upp robot – misslyckades

”Redo att agera mot varje form av krig”

Nordkoreas vice FN-ambassadör Kim In Ryon kommenterade USA:s senaste utspel mot landet vid en presskonferens på måndagen.

– Om USA dristar sig till att välja att agera militärt... är DPRK (Nordkorea) redo att agera mot varje form av krig som önskas av USA, sade Kim, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer att vidta de kraftfullaste motåtgärderna mot provokatörerna.

Beskedet ökar spänningarna mellan de två länderna.

LÄS MER: USA: ”Inget uteslutet vad gäller Nordkorea”

USA:s vicepresident Mike Pence under ett besök i Sydkorea. Foto: TT

USA – utesluter ingenting

USA utesluter ingenting när det gäller Nordkorea, säger USA:s vicepresident Mike Pence under ett besök i Sydkorea.

– Bara under de två senaste veckorna så har världen bevittnat styrkan och beslutsamheten hos vår nya president vid insatserna i Syrien och Afghanistan, säger Pence.

Relationen med Sydkorea ”orubblig”

Pence hade tidigare under dagen besökt den militära gränslinjen mellan Nord- och Sydkorea, som han beskrev som en ”frihetens gräns”. Han sade att USA:s relation med Sydkorea är orubblig, i ett budskap riktat till dess ärkefiende och granne Nordkorea.

– Det fanns en period av strategiskt tålamod, men den eran är över, säger Pence, vars far tjänstgjorde i Koreakriget 1950–1953.

BILDSPEL: En orgie i parader när Nordkorea firade landsfadern

Bild från lördagens miltärparad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, när det firades att det är 105 år sedan Nordkoreas landsfader Kim Il Sung föddes. Foto: TT

Fakta: Nordkorea

Visa

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet