Norska statsministern Erna Solberg kommenterar regeringens besked om inreseförbud från Norge. Foto: TT

Norges statsminister Erna Solberg: Vi kan inte klaga på svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort inför regeringen ett inreseförbud från Norge, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT.

Åtgärderna vidtas efter larmet om den brittiska virusmutationen som sprids i Osloområdet.

– Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger Norges statsminister Erna Solberg

Regeringen arbetar i helgen med att införa ett inreseförbud mot Norge för att minska risken för smittspridning. ”Beslutet kommer att fattas i närtid”, meddelar inrikesministern via sin pressekreterare.

Inrikesministern vill inte kommentera detta ytterligare, men enligt Norges statsminister Erna Solberg träder förbudet i kraft natten mot måndag och varar fram till 14 februari. Hon säger i en kommentar till nyhetsbyrån NTB att hon har förståelse för att Sverige inför inreseförbud.

– Det är så i många länder i Europa. Norge har hela tiden varit bland dem som haft hårdast regler. Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger hon.

Nya rekommendationer

Alla som reser in i Sverige från Norge, eller som nyligen har varit i Norge, uppmanas att testa sig för covid-19 och undvika kontakt med andra, enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

– Det är rimligt att vi gör vårt bästa för att vi inte ska få en introduktion av den i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

När de nya rekommendationerna kan plockas bort är oklart just nu.

– Det beror helt på situationen i Norge. Vi hoppas att norrmännen snabbt får kontroll på detta, då kan vi gå tillbaka till det normala igen, säger Anders Tegnell.

SVT Nyheter har sökt Mikael Damberg utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.