Norska facket kan vara nära en lösning med SAS. Foto: TT

Norska facket kan vara nära en lösning med SAS

Uppdaterad
Publicerad

Norska pilotfacket verkar närma sig en lösning med SAS, enligt Dagens Næringsliv.

– Vi vill ha en lösning, så jag hoppas vi får en lösning nu, säger Yngve Carlsen, ordförande för norska pilotfacket.

Enligt svenska medlaren Jan Sjölin försöker man nå en helhetslösning för företagets alla pilotanställda i Norge, Sverige och Danmark.

Yngve Carlsen vill inte gå in på detaljer kring hur nära lösningen kan vara, men enligt källor till Dagens Næringsliv börjar parterna få hopp om att kunna lösa konflikten. Förhandlingarna har pågått i 24 timmar, och källorna uppger att parterna inte hade suttit så länge om det inte fanns en utväg i sikte.

– Jag hoppas att flygen kan gå igen inom kort tid, säger Yngve Carlsen.

Pilotstrejk på SAS

”Vi ligger standby”

Representanter från både svenska och danska pilotfacket närvarar vid förhandlingarna i Norge. Eftersom parterna träffas i Oslo sker medlingen av norska företrädare. Men enligt Jan Sjölin medlare från Medlingsinstitutet så försöker man nå en lösning för hela företaget.

– Vi ligger ”standby” och blir översiktlig informerad. Men jag kan inte bedöma hur det går, säger han till SVT Nyheter.

Parterna sitter och förhandlar bakom stängda dörrar på Riksmeklerens kontor i Oslo. Enligt NRK:s bevakning visas inga tecken på hur förhandlingarna går.

– Det har kommit folk ut och in genom dörrarna. Men ingen av de centrala aktörerna har synts till, säger NRK:s utsände i Oslo.  

Hundratusentals resenärer drabbade

1 409 piloter från Sverige, Norge och Danmark strejkar sedan midnatt natten mot fredag 26 april. Hundratusentals resenärer har drabbats av de inställda flygavgångarna.

Konflikten handlar om schemat, samarbetsavtalet och lönen, som har fått stort utrymme i medier. Piloterna själva hävdar dock att störst fokus inte ligger på just lönerna, utan snarare avtalen som styr arbetstider, rollfördelningen och samverkan med arbetsgivaren. 

SAS och det svenska pilotfacket har väldigt olika syn på lönerna. Enligt SAS ligger snittlönen för en pilot på cirka 93 000 kronor i månaden. Pilotfackets ordförande, Rawaz Nermany, hävdar att den siffran är oärlig och osann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet