Notan för asylboende stiger med en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan tvingas till dyra boendelösningar på hotell.

Kostnaderna för boende beräknas stiga med en miljard kronor nästa år.

Enligt prognosen växer kön växer kraftigt bland de som fått asyl men väntar på att bli placerade i en kommun. Från knappt 8.000 i dag till nästan 16.000 personer om ett år, en fördubbling.

– Det är ett problem. Man vet inte var barnen ska gå i skola. Det blir en dålig start i Sverige, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Lovat mer pengar

Regeringen har lovat mer pengar till kommuner som tar emot flyktingar nästa år. Och kommunerna väntas ta emot betydligt fler, men det räcker ändå inte om 60.000 flyktingar kommer nästa år som prognosen säger.

Det som hindrar kommunerna att ta fler är bostadsbrist och osäkerhet inför hur mycket mer de nya bidragen kommer ge, enligt kommunernas organisation SKL.

– Vi måste gå tillbaka i våra respektive partier och fråga internt varför det finns skillnader ibland mellan det som sägs på riksnivå och det som sedan äger rum på kommunal nivå, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Fullsatta asylboenden

Migrationsverkets asylboenden är fullsatta och nu blir det mest tillfälliga boenden, som hotell eller vandrarhem. Det är fyra gånger så dyrt, och därför stiger kostnaden för flyktingboende med en miljard kronor nästa år, enligt Migrationsverket.

 – Det är en källa till oro, säger Tobias Billström (M).

Inom kort ska de tre ministrarna för invandring och arbetsmarknad kalla upp ansvariga myndigheter och kommuner för att försöka lösa knuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flykten från Syrien

Mer i ämnet