Novus-undersökning visar: 14 procent är helt emot krav på vaccinationsbevis

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier och ute på Sveriges gator – motståndet mot vaccinationsbevisen är synligt. Men, vilket stöd har frågan bland svenska folket i stort?

En majoritet av svenskarna är positiva till krav på vaccinationsbevis vid stora evenemang, medan 14 procent är helt emot krav, visar en ny Novus-undersökning.

Sedan 1 december används vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer.

Men, redan innan detta införts i Sverige, hade motståndarna till vaccinbevisen mobiliserat på sociala medier: 9 000 JO-anmälningar hade kommit in, demonstrationer börjat organiseras, namninsamlingar mot bevisen och bojkott mot de etablissemang som kräver dem hade börjat spridas.

Motståndet har varit stort och synligt – och inte bara på Telegram, Twitter och Facebook.

”Större icke-tillståndsgiven allmän sammankomst”

En demonstration i början av mars i Stockholm samlade upp emot 500 personer, och beskrevs av polisen som en ”större icke-tillståndsgiven allmän sammankomst”. Sedan dess har protesterna fortsatt runtom i landet.

Fokus var inledningsvis att visa sitt missnöje med coronarestriktionerna, men har skiftat mot att mer demonstrera mot vaccinationsbevis, liknande de storskaliga protester som i Europa samlat tiotusentals människor på gatorna.

Är de som demonstrerar mot vaccinbevisen en högljudd men liten minoritet, eller har frågan de kämpar för också stöd hos det svenska folket i stort?

En ny Novus-undersökning, gjord på uppdrag av SVT, visar nu att ungefär en femtedel av svenskar mellan 18-49 år är emot krav på vaccinationsbevis.

Undersökningen visar också att svenskar generellt, 68 procent av de tillfrågade, är för vaccinpass vid sammankomster över 100 deltagare.

68 procent av de tillfrågade anser att vaccinbevis bör krävas vid större evenemang, sedan sjunker stödet för beviskrav i slutet umgänge och butiker. Foto: SVT

”Jag är emot krav”

På frågan ”I vilka sammanhang tycker du att det bör krävas vaccinationsbevis?”, har 21 procent av svenskar mellan åldrarna 18-29 svarat ”Inga sammanhang, jag är emot krav på vaccinationsbevis”.

19 procent av svenskar mellan 30-49 har svarat att de är ”emot krav på vaccinationsbevis”.

17 procent av männen, och 11 procent av kvinnorna har svarat att de är ”emot krav på vaccinationsbevis”.

Samtidigt anser 59 procent, varav en majoritet kvinnor, att ”vaccinationsbevis ”också bör krävas på restauranger och 54 procent att det är nödvändigt på gym.

På totalen, svenskar mellan åldrarna 18-79, har 14 procent svarat att de är emot kraven.

En tredjedel, 33 procent, är av åsikten att vaccinpass bör införas även på arbetsplatser.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT. Det är 1001 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade webpanel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan.

En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 42 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1726 personer. Undersökningen gjordes 9-14 december 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.