Hör Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kommentera Socialdemokraternas ökning i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Foto: Claudio Bresciani, TT

S ökar mest i SCB:s stora mätning

Uppdaterad
Publicerad

Klyftan mellan blocken har kraftigt ökat sedan valet. S och SD ökar i stöd medan flera allianspartier tappar. Det visar SCB:s partisympatiundersökning som släpps i dag.

Skillnaden mellan blocken har ökat kraftigt till 5,4 procentenheter, att jämföra med 0,5 procentenheter i valet. De rödgröna får nu 42,9 procent och allianspartierna 37,5 procent.

För de flesta av partierna är skillnaderna små. Mest har stödet ökat för Socialdemokraterna, som stiger med 2,2 procentenheter till 30,5 procent. Även stödet för SD ökar något med 0,9 procentenheter.

Miljöpartiet minskar med 0,4 procent och hamnar precis på riksdagsspärren.

Siffrorna under staplarna visar på hur mycket stödet för partierna har förändrats sedan riksdagsvalet, enligt SCB:s senaste mätning. Foto: SVT Design

Alla allianspartier utom C minskar

Bland allianspartierna sjunker Liberalerna mest och hamnar efter en minskning med 1,2 på 4,3 procent. KD backar med 0,9 procentenheter till 5,4 procentenheter. För Moderaterna och Centerpartiet är förändringarna små och inte statistiskt säkerställda.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger till SVT att han inte vill dra några slutsatser av resultatet.

– I grund och botten är det ungefär samma som valresultatet och det är det vi ska utgå från när vi bildar regering, säger han.

Väljarrörelser enligt SCB:s partisympatimätning Foto: SCB

M tappar till SD

Väljarrörelserna mellan partierna visar att Moderaterna tappar 1 procent till Sverigedemokraterna medan Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till samma parti.

Socialdemokraterna tappar inte till SD men får däremot 0,8 procent från Vänsterpartiet och 0,2 procent från Liberalerna. SD tappar inte till någon men vinner väljare från M och KD.

– Jag är övertygad om att det finns väljare som är nyfikna på Sverigedemokraterna men som är osäkra. I den här gruppen, bland annat från Moderaterna, måste vi stärka vårt förtroende och jag tror att det finns en stor potential, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till SVT.

Utdragen regeringsbildning

Nära tre månader efter valet har de svenska politikerna inte lyckats få till en regering. Tidigast i morgon väntas talmannen föreslå att riksdagen röstar om Stefan Löfven som statsminister.

I den långdragna regeringsbildningen är den senaste turen att talmannen sagt att Stefan Löfven (S) kommer att bli föreslagen som statsminister. Tidigast i morgon läggs förslaget i riksdagen. C och L kan, om ett antal krav accepteras, tänka sig att släppa fram honom. Intensiva samtal mellan partierna pågår.

SCB:s partisympatimätning i november

Förändringar i procentenheter sedan valet inom parentes. Förändringar märkta * är statistiskt säkerställda.

C: 8,6 (0,0)

L: 4,3 (-1,2)*

M: 19,2 (-0,6)

KD: 5,4 (-0,9)*

S: 30,5 (2,2)*

V: 8,4 (0,4)

MP: 4,0 (-0,4)*

SD: 18,3 (0,8)*

Övriga: 1,2 (-0,3)*

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.