Brandmän från bland annat Danmark har hjälpt till med de svenska skogsbränderna i dagar Foto: Claus Bech/TT

Nu kommer Finland med hjälp: ”Vägt Sveriges behov mot vår egen kapacitet”

Uppdaterad
Publicerad

När bränderna har rasat i de svenska skogarna har Sverige fått hjälp från flera håll i Europa. Men några som fram tills nu inte ryckt in är Finland, trots närheten. Men nu skickar de brandmän, och det finns en förklaring till varför de inte gjort det tidigare.

Finland har erbjudit att skicka omkring 35 brandmän och ett dussintal fordon till Sverige. Det kommer att ta omkring 24 timmar att skicka iväg enheten till Sverige, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Brandmännen ska frigöras från räddningsverken i Lappland, Savolax och Uleåborg. Där upplever man att man har kapacitet som kan frigöras.

Skogsbränderna sommaren 2018

Det finns också en möjlighet att fler enheter kan skickas senare.

Har haft egna bränder

Även i Finland har skogsbränder rasat, och man har haft fullt upp med att bekämpa dem. Men nu bedömer man att läget är så pass mycket bättre att man kan hjälpa till i den svenska insatsen.

– Vi har fört diskussioner om det här en längre tid och vägt Sveriges behov mot vår egen kapacitet att erbjuda hjälp. Vi har haft omfattande bränder här hemma som har slukat resurser, säger räddningsöverinspektör Raimo Ruuska till Hufvudstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet