Pandemin slog hårdast mot privatanställda arbetare. Det är också i denna grupp som löneskillnaden mellan könen har ökat kraftigt, enligt Medlingsinstitutet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Trenden bruten: Löneskillnader mellan kvinnor och män ökar

Publicerad

Trendbrott eller en pandemieffekt? För första gången sedan 2017 ökar nu löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige, enligt Medlingsinstitutet. Men i ett längre perspektiv fortsätter löpegapet att minska.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat stadigt över tid. Men nu har något hänt på den svenska arbetsmarknaden.

Förra året vände trenden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet, som årligen analyserar löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Jämfört med 2020 ökade löneskillnaden med 0,2 procentenheter under 2021.

– Vi kan ännu inte avgöra om pandemin bara tillfälligt påverkade utvecklingen eller om den innebar ett steg tillbaka i jämställdhetsarbetet som kan ta lång tid att reparera, skriver Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Skillnader i lön kan bero på en mängd olika faktorer. Och skillnaderna ser olika ut beroende på vilken sektor man tittar på.

Ökar kraftigt bland privatanställda arbetare

Sett över tid har löneskillnaderna fortsatt att minska i offentlig sektor och bland tjänstemän i privat sektor. Men i privat sektor syns en ökning.

– Privatanställda arbetare var de som hårdast drabbades av uppsägningar under pandemin och det är i denna grupp som löneskillnaden ökar kraftigt. Många av de branscher som har svårast att hitta anställda idag är de som blev av med flest arbetstillfällen under pandemin, säger Irene Wennemo.

Enligt Medlingsinstitutet har den uppskjutna avtalsrörelsen 2020 även påverkat statistiken. Lönerevisionerna har sedan dess avvikit från det vanliga mönstret vilket uppges göra det svårare än på länge att jämföra löneutvecklingen för olika grupper på arbetsmarknaden.

Samtidigt har pandemin också orsakat arbetskraftsbrist i flera branscher, allra tydligast i sjukvården men också i andra offentligt finansierade verksamheter och i industrin.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män – siffror ur rapporten

Löneskillnaden mellan kvinnor och män ökade 2021 med 0,2 procentenheter jämfört med 2020.

Under förra året tjänade en kvinna i genomsnitt 35 100 kronor i månaden, vilket är 90,1 procent av männens 39 000 kronor. Löneskillnaden var därmed 9,9 procent.

Om man rensar för de faktorer som går att förklara, som exempelvis ålder, utbildning och olika yrken återstår ändå en oförklarad skillnad mellan könen på 4,5 procent.

I ett längre perspektiv har löneskillnaden minskat med 6,4 procentenheter mellan 2005 och 2021.

Uppdelat efter sektor syns att det i offentlig sektor och för tjänstemännen i privat sektor skett en fortsatt nedgång i löneskillnaden, även under de senaste två åren.

Däremot har det skett en uppgång när det gäller skillnaden bland arbetare i privat sektor, som i stor utsträckning återfinns i branscher som påverkats av pandemin och där det har skett stora förändringar av sammansättningen av personalen.

Källa: Medlingsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.