”Det riskerar att skada förtroendet för myndigheter och beprövad forskning om ryska fejkkonton och botar blir 'sanningssägare'”, menar Anders Ygeman (S). Foto: TT/Facebook

Ryska ambassadens hånfulla 5G-attack mot Ygeman: ”Lider av paranoia”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman (S) säger att varje gång han nämner 5G i sociala medier så attackeras han av hundratals 5G-negativa kommentarer. Han uppger också att ryska intressen ligger bakom angreppen – och blir då kallad paranoid av Rysslands ambassad i Sverige.

Ett inlägg på energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans Facebooksida som handlade om den nya 5G-tekniken ska ha drabbats av nästan två tusen kommentarer.

Och det är inte första gången det händer.

För SVT Nyheter beskriver Anders Ygeman hur han bombarderas med hundratals arga kommentarer varje gång han postar något om 5G i sociala medier.

– Det är mångdubbelt fler än vad som kommenteras på andra sakpolitiska frågor. Dessa konton och botar hävdar, tvärtemot vad vetenskapen påkallar, att 5G skulle vara skadligt för människan och naturen. Det spelar ingen roll hur många gånger man svarar att såväl Strålsäkerhetsmyndigheten, Folkhälsomyndigheten som WHO konstaterat att det inte finns några belagda hälsorisker för varken 5G, 4G eller 3G. I stället fortsätter postningarna att välla in, säger han.

Syftet: Generera oro hos svenskar

Enligt Ygeman är det ryska intressen som styr den stora mängden 5g-negativa kommentarer.

Vad baserar du detta på?

– Det finns ett ryskt konkurrenspolitiskt intresse av att störa och hindra andra länders utveckling av 5G.

Men många av dem som postar måste väl ändå vara oroliga svenska användare?

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer. Klart att de kommentarerna kan generera oro hos vanliga svenskar – det är väl det som är syftet med dem.

Ryska ambassaden: Vi gratulerar Anders Ygeman

I en intervju med TT förde Ygeman fram sina anklagelser, och på Facebook har ryska ambassaden i Sverige skickat en hånfull hälsning.

”Våra speciella gratulationer med anledning av det nya året går till Anders Ygeman. Som vi har lärt oss har populariteten av hans Facebook-sida ökat dramatiskt vilket vi av hela vårt hjärta gratulerar honom för!”

”Vi skulle vilja försäkra ministern om att han har fel”, fortsätter ryska ambassaden.

Sist beskriver ambassaden att man inte ser negativt på 5G, och gärna skulle vilja samarbeta, fast inte med statsråd som ”lider av paranoia i sökandet efter 'ryska troll'”.

Foto: Facebook

Ygeman: De har humor

Hur ser du på svaret från Rysslands ambassad?

– Att den ryska ambassaden har ett sinne för humor. Men det är sedan tidigare belagt att ryska trollfabriker sprider propaganda på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.