Sånglärkan är en av de fåglar som lever i jordbruksmiljöer och som minskar i antal, enligt fågelinventeringen. Foto: Daniel Pettersson/Wikimedia commons

Ny fågelinventering: Sveriges jordbruksfåglar minskar

Uppdaterad
Publicerad

Fåglar knutna till jordbruket, som sånglärkan, tofsvipan och staren fortsätter att minska i landet. Det visar den fågelinventering som svenska ornitologer gör varje år. – Vi ser färre antal fåglar som häckar i åkrar men det finns andra arter som i stället ökar, säger Martin Green, forskare vid Lunds universitet.

Fåglar är världsmedborgare och rör sig över stora delar av jordens geografi. Många arter befinner sig bara en liten del av året i Sverige och då räknas de av 600 frivilliga fågelintresserade. Detta har pågått sedan 1975, och den tydliga trend som forskarna ser är att fåglar som är knutna till odlingslandskap går det sämre för än fåglar i andra miljöer.

Långsamt utför

– I Sverige har jordbruksfåglarna minskat i antal under längre tid och det går långsamt och stadigt utför, säger Martin Green, en av forskarna som sammanställer den årliga rapporten.

Lund

Variationerna i landet är stora. I södra och östra delen av Sverige går det bättre för fåglarna än i västra och norra delarna. Både temperatur, nederbörd och förändringar av jordbruk och skogsbruk påverkar. Det finns också rapporter från Tyskland om minskat antal insekter. Den nationella kampanjen Pollinera Sverige försöker uppmuntra alla att bidra med växtplantering av nektarrika växter och träd.

Bevara gamla träd

– I ett hårt drivet skogsbruk får fåglarna mindre skydd och sämre tillgång till mat. I skogsbruken tas mer naturhänsyn nu men vi vill se att fler bevarar gamla träd och ger fåglarna boplatser. Man kan odla växter som gynnar insekter i kantzoner till jordbruken och återskapa vattendrag och våtmarker. Blyammunition borde förbjudas eftersom det dödar örnar som äter blyförgiftade kadaver, säger Martin Green.

Rovfåglar som havsörnar ökar i antal efter stora insatser då de hotades av miljögifter. Foto: TT

Bofinken drar norrut

– Naturen är alltid i förändring. Bofinken som är en art som gillar varmare klimat brer nu ut sig norrut och blir allt vanligare i fjällbjörkskogen. Rovfåglar som havsörnar har ökat i antal efter att ha varit hotade av miljögifter på 1990-talet. Vi får in nya arter som brandkronad kungsfågel på grund av klimatförändringarna, säger han.

Den brandkronade kungsfågeln är en ny art i Sverige. Foto: Ben Skála/Wikimedia commons

Fakta: fågeltaxering

Svensk Fågeltaxering övervakar förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek. Sedan drygt 40 år räknar omkring 600 frivilliga och kunniga ornitologer antalet fåglar på flera hundra lokaler runt om i Sverige, både sommar och vinter. Då räkningarna utförs på samma sätt varje år kan jämförelser göras mellan åren om hur antalet fåglar i Sverige ökar eller minskar. 

Projektet drivs av Biologiska institutionen, Lunds universitet, som en del i Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas miljöövervakningsprogram. Projektet är svensk representant i det europeiska nätverket för fågelövervakning.

Hur går det till?

Huvuddelen av fågelräkningarna utförs av frivilliga, av vilka de flesta är medlemmar i Sveriges Ornitologiska Förening.

Sverige är indelat i rutor på 2x2 kvadratkilometer i standardrutten. Man bokar in den rutt men vill inventera. Det krävs att man känner till Sveriges fåglar väl, både till utseende och läte.

90 % av fåglarna registreras genom att de hörs sjunga eller locka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lund

Mer i ämnet