Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susann Sass Jonsson, ordförande i Saco-S, konstaterar att det är en förtroendekris för Anna Kinberg Batras just nu. Hör henne berätta om hur landshövdingens ledarstil ifrågasatts. Foto: SVT

Ny kritik mot Anna Kinberg Batra – facket kräver utredning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ifrågasätter Anna Kinberg Batras ledarskap som landshövding. Fackförbundet Saco kräver nu en extern kartläggning av arbetsmiljön på myndigheten. Även inom de egna leden är kritiken mot landshövdingen hård.

Kritiken handlar bland annat om att hon, som tidigare varit partiledare för Moderaterna, ska ha rekryterat tre personer till högt uppsatta tjänster inom länsstyrelsen i Stockholm – utan att ha följt gällande regelverk. Det var Aftonbladet som var först med att rapportera om hennes två första rekryteringar, TV4 Nyheterna avslöjade en tredje.

Expressen skrev under fredagen att det råder ett utbrett missnöje inom länsstyrelsen efter allt som nystats fram. Susann Sass Jonsson, ordförande i Saco-S berättar till SVT att Kinberg Batras ledarstil är ifrågasatt.

– Det är en stil som vi inte är vana vid. Det har varit lite hätska diskussioner istället för att man resonerar tillsammans, säger hon.

Susann Sass Jonsson säger också att personalens förtroende för landshövdingen är naggat i kanten:

– Ja, förtroendet är relativt lågt. Vi vill därför ha en extern utredning där företagshälsovården gör en analys av arbetsmiljön, säger hon.

Statsministern har förtroende

På fredagen uppgav statsminister Ulf Kristersson (M) till TT att man har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra tills vidare.

Civilminister Erik Slottner (KD) välkomnar de granskningar som JO och Länsstyrelsen nu tillsatt för att granska anställningarna:

”Precis som Anna Kinberg Batra själv konstaterat tidigare så är detta en förtroendekris, och den behöver hon ta ansvar för. Jag haft möte med henne och vi har fortsatt dialog” säger Erik Slottner i en skriftlig kommentar till SVT.

Kräver avgång

Anna Kinberg Batra får dock hård kritik av Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorps kommun. Han kräver att hon avgår.

– Sättet hur man rekryterat – med en lapp i receptionen som ingen har sett förutom kompisen – det är klart att det är under all kritik. I grund och botten borde hon själv inse att hon måste lämna men det verkar hon ju inte riktigt göra, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.