Ny mätning: Risk för fiasko i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

EU-valet kan bli ett fiasko för Centern, Piratpartiet och KD. Enligt SVT:s nya opinionsmätning från Sifo riskerar partierna att tappa sina mandat i Europaparlamentet.

Med tre veckor kvar till EU-parlamentsvalet så har valrörelsen dragit igång på allvar med SVT:s kandidatutfrågningar och en ökad aktivitet bland partierna.

För en rad partier lär det behövas. Piratpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer enligt Sifos väljarbarometer att förlora sina mandat i EU-parlamentet.

EU-valet 2014

– Det är klart att jag inte är nöjd. Jag tror att det är många människor som inte har börjat tänka alls på att det faktiskt är val till Europaparlamentet, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Kan påverka riksdagsvalet

Förutom risken att förlora inflytande i Europaparlamentet skulle förlusten av mandat i parlamentet även sannolikt föra med sig en viss förlorarstämpel inför riksdagsvalet i september. Både KD och C ligger även i de mätningarna under spärren för att komma in.

– Jag tror att det kan spela en viss vilket resultat som man får i EP-valet för riksdagsvalet också. Därför ser vi det som viktigt att vi kan nå vårt mål att öka i förhållande till förra EP-valet, så att det kommer vi att satsa för fullt på nu under maj månad, säger Michael Arthursson.

SD precis över gränsen

Sverigedemokraterna når precis ovanför fyraprocentsspärren i mätningen, men risken är att inte ens ett sånt resultat skulle räcka för att få ett mandat. Eftersom det enbart finns 20 mandat för de svenska parlamentarikerna behöver man upp till fem procents väljarstöd för att vara helt säker på att få en plats i parlamentet.

Hela mätningen

Moderaterna 21,7

Folkpartiet 8,1

Centerpartiet 3,6

Kristdemokraterna 3,7

Socialdemokraterna 31,2

Vänsterpartiet 5,8

Miljöpartiet 16,1

Sverigedemokraterna 4,1

Piratpartiet 2,2

Junilistan 0,3

Feministiskt initiativ 3,2

Annat parti 0,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet