Anna Kinberg Batra presenteras som valberedningens förslag till ny partiledare inför extrapartistämman i januari. Foto: TT

Kinberg Batra tar över Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev som väntat Anna Kinberg Batra som föreslås bli ny Moderatledare. Hon kastas nu rakt in i en valrörelse och ska utmana Stefan Lövfen om statsministerposten.

Under tisdagens presentation berättade Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande om det breda stödet för den föreslagna M-ledaren.

– När vi tagit del av alla nomineringar kan vi konstatera att vi har en kandidat med starkt stöd. Från norr till söder. Våra ungdomar i MUF står bakom henne, våra seniorer gör samma sak och även våra M-kvinnor. Det är svårt att tänka sig en kandidat med starkare stöd än Anna.

Moderaterna väljer ny partiledare

Kinberg Batra: Vi ledde Sverige i krisen

Efter presentationen kom Anna Kinberg Batra upp på scenen och talade om sina visioner för Sverige.

Hon konstaterade bland annat att Moderaterna inte hade tillräckligt bra svar på väljarnas frågor i hösten val.  Några detaljer kring vad som gick fel nämndes dock inte.

En stark ekonomi kommer att vara en huvudfråga för M även i fortsättningen, men partiet måste utveckla sin politik, sade Kinberg Batra.

– Vi är partiet som ledde Sverige att bli starkare medan andra länder drabbades hårt av krisen. Sverige behöver ett moderat ledarskap.

– Sverige förändras, men vi ska fortsätta vara ett av världens bästa länder att växa upp i. Oavsett bakgrund.

Kinberg Batra sade också att hon ser fram mot nyvalet och lämnar nu sitt nuvarande uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.  

Skyndades på av nyvalet

Statsminister Stefan Löfvens (S) beslut att hålla ett extra val i slutet av mars fick partiet att skynda på processen och alltså välja ledare redan strax efter årsskiftet. Efter Fredrik Reinfeldts avgång på valnatten var partistämman först planerad till den 7 mars.

– Nu har Stefan Löfven beslutat att gå till nyval i mars och då antar vi utmaningen att samtala med väljarna om just jobb, tillväxt, arbetslinjen och de stora utmaningar som Sverige har framför sig, har Anna Kinberg Batra tidigare sagt.

Den nya partiledaren väljs officiellt på partiets extrainsatta partistämma den 10 januari.

FAKTA: ANNA KINBERG BATRA

  • Anna Kinberg Batra är född 1970 i Stockholmsförorten Skärholmen, uppvuxen i Djursholm och bor nu i Nacka. Hon är gift med komikern David Batra.
  • Hon är civilekonom utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat drivit eget företag i kommunikationsbranschen och varit informationschef på Stockholms handelskammare.
  • Hon var riksdagsledamot 2001-2002. Efter valet 2006 blev hon åter riksdagsledamot och är sedan 2010 gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Dessutom är hon partiets ekonomisk-politiska talesperson.
  • Anna Kinberg Batra talar nederländska efter att ha bott i landet under barndomen. Hon har även läst nederländska på universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet