Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se dokumentärmakarnas hypotes om vad som kan ha hänt de 30 sekunderna efter att Olof Palme sköts. Foto: SVT/30 sekunder

Ny Palmedokumentär: Lisbeth Palme kan ha sett Christer Pettersson

Uppdaterad
Publicerad

Lisbeth Palmes vittnesmål kan ha varit korrekt. Men Olof Palmes mördare hade redan lämnat platsen när statsministerhustrun fick ögonkontakt med Christer Pettersson.

Det är slutsatsen i en ny SVT-dokumentär, som fokuserar på de första 30 sekunderna efter att Sveriges statsminister mördades den 28 februari 1986.

– Vissa tror fortfarande att det kan vara Pettersson som mördade Palme. Kan man få fram ny kunskap så ska man försöka, säger journalisten Bo G Andersson, som tillsammans med dokumentärfilmaren Håkan Pieniowski gjort filmen.  

Allt började med en enkel hypotes: Kan det vara så att Lisbeth Palme verkligen såg Christer Pettersson efter mordet, men att han inte var mördaren utan bara befann sig på platsen?  

Intervjuade Hinsehäxan

Att Pettersson var på plats har bland annat antytts av Lillemor Östlin, även känd som Hinsehäxan efter hennes bok med samma namn. Dokumentärduon tog kontakt med Östlin 2019.

– Och då kom det fram detaljer om att Pettersson varit på plats, att han berättat det för henne. “Jag drog som en avlöning”, ska han ha sagt, säger Bo G Andersson.  

– Då började vi lägga ett pussel och försöka rekonstruera de första 30 sekunderna efter mordet. Vi gjorde dessutom en unik teknisk undersökning.

Mer precisa vittnesmål 

Det handlar om uppgifter från Trafikkontoret i Stockholm om hur trafiksignalerna vid mordplatsen slog om den där februarinatten, och som gjort vissa av vittnesmålen mer precisa – detta då flera av de viktigaste vittnena befann sig i bilar.

Bland annat handlar det om ett vittne som ska ha sett Christer Pettersson bredvid Lisbeth Palme. Men enligt dokumentären kan vittnet inte ha sett något förrän efter cirka 15 sekunder – och mördaren ska ha lämnat platsen redan efter 8-9 sekunder.  

– Sen vill jag vara tydlig med att vi bara gjort vårt bästa. Vi säger inte att vi bevisar något eller att vi kommit fram till sanningen. Men så är det med Palmemordet. Det finns inte mer fakta än två kulor och en figur som springer in i gränden, sen är det stopp, säger Bo G Andersson.  

Två olika signalement

Vad som däremot är säkert är att den första polisen på plats fick ta emot vittnesmål om två väldigt olika gärningsmannasignalement. Vissa hade sett en person med huvudbonad och en mörk längre rock, vissa hade sett en barhuvad person med en kortare blå jacka.  

– Det är inte en och samma person man sett här, utan vi tror att det är mördaren och Christer Pettersson, säger Bo G Andersson. 

Kritik och synpunkter är han beredd på. 

– Det är lite av vår ambition. Det här ska diskuteras vidare och vi välkomnar alla invändningar.

Se dokumentären ”30 sekunder” den 26/2 klockan 20 på SVT2 eller när du vill på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.