I de nordiska länderna stängdes många grund- och gymnasieskolor för fysisk undervisning under coronapandemin, av oro för smittspridning. Arkivbild. Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Skolstängningar under pandemin minskade inte smittspridningen

Publicerad

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att trots att de nordiska länderna stängde grund- och gymnasieskolor under coronapandemin hade detta ingen avgörande effekt på smittspridningen.

Under coronapandemin valde de nordiska länderna att helt eller delvis stänga skolor när smittspridningen var som värst under 2020 och 2021. Många barn och unga fick i olika grad i stället genomföra skolarbete på distans.

”Negativa konsekvenser”

Men en ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar nu en gemensam nordisk analys att “smittspridningen bland barn och unga huvudsakligen följt spridningen i den vuxna befolkningen”.

Coronapandemin

– Detta nordiska samarbete har gjort det möjligt att visa på frånvaron av generella smittskyddseffekter med skolstängningar. Samtidigt behöver vi också påminna om de negativa konsekvenserna med skolstängningar och komma ihåg att många av de elever som haft distansundervisning har påverkats av det och kan behöva stöd, säger Annika Ersson, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Smittades på andra ställen

Gymnasieelever var de unga som i störst utsträckning fick stanna hemma men är samtidigt den grupp unga som även smittades i högst utsträckning.

Orsaken tros vara att smittspridning mellan elever har skett även på andra platser än i skolan, vilket enligt Folkhälsomyndigheten “talar för att skolstängningar inte har påverkat smittspridningen i stort”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet