Hotell- och restaurangbranschen drabbas hårt under coronapandemin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny rapport visar hårt ekonomiskt slag mot hotell och restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Hotell- och restaurangbranschen drabbas hårt av coronapandemin. Nästan fyra av tio företag har förlorat en fjärdedel av sin omsättning under coronapandemin, enligt en ny rapport från Skatteverket.

I en sammanställning av data har Skatteverket undersökt hur olika branscher påverkats av coronapandemin.

Resultaten visar att krisen slår brett. Vart fjärde företag i samtliga branscher, förutom ”förvärvsarbete i hushåll”, har förlorat minst tio procent av sin omsättning.

Hårdast drabbat är hotell- och restaurangbranschen där fyra av tio företag har förlorat en fjärdedel av sin omsättning. Totalt har branschen förlorat 31 procent av sin omsättning jämfört med i fjol och löneutbetalningarna minskade med 14 procent.

Jämfört med mars 2019

Kultur- nöjes- och fritids-branschen är också hårt drabbat, ett av fem företag har förlorat hälften av sin omsättning.

Slutsatserna baseras på företagens moms- och arbetsgivardeklaration.

En majoritet av företagen redovisar sin moms till Skatteverket månadsvis, och det är momsdeklarationen för mars 2020 som har jämförts med mars 2019.

Anstånd på 32 miljarder

På grund av coronapandemins konsekvenser för pandemin har företag möjlighet att ansöka om uppskjuten skatt, så kallat anstånd. Skatten kan då skjutas upp i ett år från beslutsdatum.

Den 13 maj hade 26 000 företag ansökt om anstånd, varav 73 procent hade färre än tio anställda. Totalt handlar det om 32 miljarder kronor i uppskjuten skatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet