En plastpåse kan komma att kosta upp till sju kronor i framtiden. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Förslag på ny skatt på plastpåsar – blir dubbelt så dyra

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kan en ny skatt på plastpåsar införas.

– Vi har alla sett bilder från kontinenten där plast flyter omkring i våra hav och valar som strandar med upp till 80 plastpåsar i magen som de dör av. Det här är en utveckling som vi inte kan acceptera, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Tre kronor per plastpåse av standardmodell och 30 öre för tunnare påsar, till exempel fruktpåsar, kan skattebeloppet landa på. Det innebär att en vanlig påse kan komma att kosta upp till sju kronor.

Förslaget står med i Januariavtalet och remitteras som en del av det budgetsamarbete som finns mellan regeringspartierna, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

– Den typen av plastmaterial bryts lätt ned till mikroplaster som sedan går upp i näringskedjan. Till slut hamnar det i våra kroppar. Här behöver vi hitta bättre alternativ, säger Per Bolund.

Mål: Max 40 plastpåsar per person

Påsskatten syftar till att få konsumenterna att tänka ett extra varv kring om man verkligen behöver en påse. Målsättningen är att Sverige ska uppnå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år.

– En skatt kan hjälpa till att styra mot att antalet plastpåsar som hamnar i naturen minskar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Inte sop- och fryspåsar

Plastkassar som är meningen att användas flera gånger omfattas inte av det här förslaget, enligt pressmeddealndet. Inte heller soppåsar och fryspåsar berörs av skatten.

Beskattningen väntas ge 2,9 miljarder till statskassan, som i en så kallad grön skatteväxling ska användas till sänkt skatt på arbete. Den som blir skyldig att betala skatten är den som yrkesmässigt tillverkar, för in eller importerar plastbärkassar från utlandet, enkligt förslaget.

Kan införas från 2020

Exakt när nästa år som skatten införs är ännu oklart, men det kan bli vid nästa årsskifte.

– Planen är att vi ska få in remissynpunkter, men om det inte dyker upp några starka skäl emot så är tanken att det ska finnas med i budgeten för 2020.

Rättelse: Den nya skatten på plastpåsar är en lagrådsremiss och ej ännu klubbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.