Rökning är den vanligaste orsaken till folksjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. Men nu visar ny svensk forskning att för tidigt födda barn löper högre risk att drabbas av sjukdomen än andra. Genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Ny studie: Tidigt födda i riskzonen att utveckla KOL

Uppdaterad
Publicerad

För tidigt födda barn har en tydligt ökad risk att drabbas av lungsjukdomen KOL, visar en ny svensk studie. Nära 30 procent av de som deltog i studien, som föddes med ofullständigt utvecklade lungor, visade tecken på KOL redan i 20-årsåldern.

Rökning är den vanligaste orsaken till folksjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, men cirka 20-25% av alla KOL-patienter har aldrig rökt. Nu visar ny svensk forskning att för tidigt födda barn löper högre risk att drabbas av sjukdomen än andra.

– För tidigt födda barn har ofta sämre utvecklade lungor och därför sämre lungfunktion jämfört med andra. Det beror på att lungorna utvecklas i den senare delen av graviditeten. När de blir äldre, kan deras lungfunktion försämras och de utvecklar därför symptom på KOL, säger Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet och en av personerna bakom studien som presenterades i Lungrapporten 2019.

Tidiga tecken på KOL

Magnus Sköld och flera andra forskare har undersökt barn födda före vecka 32 i vuxen ålder och jämfört med fullt friska personer och astmatiker. Hälften av de prematurfödda hade även så kallad bronkopulmonell dysplasi (BPD), det vill säga de har behövt syrgastillförsel eller respiratorbehandling i nyföddhetsperioden.

Genom detta har man kunnat se att för tidigt födda som har behövt syrgas i ett tidigt skede i livet har en tydligt nedsatt lungfunktion. Hela 27 procent av de deltagarna med BPD hade utvecklat tecken på KOL redan i 20-årsåldern.

Fler barn överlever

Oftast pågår en graviditet mellan 37 och 42 veckor, men ibland kommer barnet tidigare. Ett av 20 barn föds för tidigt, det vill säga före graviditetsvecka 37, enligt Vårdguiden.

Därför måste man hitta tillvägagångssätt för att hjälpa den här gruppen i framtiden, speciellt de som haft BPD, menar Magnus Sköld.

– Allt fler för tidigt födda barn överlever allteftersom att sjukvården blir bättre. Det här är en grupp som kommer att drabbas av besvär i vuxen ålder och som vi måste hitta vägar för att ta hand om.

”Inte särskilt förvånande”

Gunnar C. Hansson, professor i medicinsk fysiologisk kemi vid Sahlgrenska akademin, är inte direkt förvånad över vad studien visar.

– Under väldigt lång tid har man antagit att KOL bara beror på rökning, men så är det inte. Allt som skadar lungorna leder till liknande sjukdom. Så det är inte särskilt förvånande att prematura barn, som dessutom får syrgas som är skadligt, även får lungskador, säger han.

Sjukvården har länge trott att KOL enbart beror på rökning, men det håller på att förändras, menar Hansson.

– Nu när antalet rökare börjar gå ned men KOL finns kvar, börjar man förstå att det kanske inte är så enkelt och att det finns många orsaker till varför man får KOL.

Vad är KOL?

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en inflammatorisk sjukdom i luftrör och lungor, som kännetecknas av långsamt ökande förträngning av luftrören. Symptomen kommer ofta smygande och börjar i många fall med upprepade luftvägsinfektioner som varar allt längre. Rökning är en stor riskfaktor, men alla som drabbas har inte rökt.

Källa: Lungrapporten 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.