Foto: Johan Nilsson / TT

Stökigt vid coronaprotester i Malmö och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor samlades på lördagen i Stockholm, Malmö och Göteborg för att demonstrera mot samhällets åtgärder under pandemin.

Läget var stundtals stökigt och ett flertal personer blev handgripligen avlägsnade av polisen.

Farhågorna om att icke-tillståndsgivna protester skulle arrangeras på lördagen besannades vid 13-tiden, då stora grupper av människor möttes upp på flera platser i landet.

Polisen var beredd med omfattande insatser och demonstranterna, som var fler än åtta personer samtidigt, uppmanades flera gånger att avlägsna sig, men vägrade.

Flera avlägsnade i Stockholm

Strax efter lunch hade ett hundratal personer samlats vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm, bevakade av ett stort antal poliser.

Demonstranterna, en blandad skara med deltagare i alla åldrar, rörde sig så småningom ner mot Kungsträdgården, för att sedan vända tillbaka mot Norrmalmstorg, där de sedan fortsatte i riktning mot Odenplan.

Stämningen var spänd och vid ett tillfälle försökte ett antal demonstranter rusa förbi polisen, men stoppades. 14 personer blev under dagen handgripligen avlägsnade av polisen, som upprättat två anmälningar om våldsamt motstånd, samt två anmälningar om icke-tillståndsgiven allmän sammankomst.

Händelserna har fått Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, att reagera.

”Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi”, säger Anna König Jerlmyr i ett skriftligt uttalande.

Spänt läge i Malmö

I Malmö samlades uppemot 200 personer på Gustav Adolfs torg. De vägrade att lämna platsen, trots flera uppmaningar från polisen.

Efter ett flertal försök att upplösa demonstrationen var stämningen spänd. Omkring fyra personer ska ha omhändertagits av polisen.

Strax innan 15-tiden var demonstranterna skingrade och läget lugnt i centrum.

Länstyrelsen i Skåne har meddelat att de kommer att utfärda ett vite på 50 000 kronor mot arrangören.

Vägrade lämna i Göteborg

I Göteborg upplöstes en coronademonstration med uppemot 70 deltagare som hade samlats på Gustav Adolfs torg. De vägrade inledningsvis att flytta på sig, trots polisens uppmaningar.

Fem personer blev omhändertagna, men stämningen ska överlag ha varit lugn på platsen, enligt SVT Nyheters reporter på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.