Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ser inga problem inför omröstningen 17 april”, säger Mattias Karlsson (M), gruppledare i riksdagen. Foto: SVT

Nya diskussioner i M om könstillhörighetslag

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om den nya könstillhörighetslagen – som bland annat sänker gränsen för att byta juridiskt kön till 16 år – väckte ny debatt i Moderaternas riksdagsgrupp på tisdagen.

– Vi diskuterade sakfrågan och det som stått i media, säger gruppledaren Mattias Karlsson (M).

Krismöten och källor som vittnar om intern splittring. Lagförslaget, som bland annat slår fast när en person med målsmans tillstånd ska kunna byta juridiskt kön, har blivit en infekterad fråga i Moderaterna.

När riksdagsgruppen träffades på tisdagseftermiddagen togs frågan återigen upp.

Enligt uppgift till SVT inledde gruppledaren Mattias Karlsson sammanträdet med att säga att det nu inte borde bli mer diskussioner om föreslaget. Sedan ska frågan ändå ha upptagit en stor del av mötet, där också partiledaren Ulf Kristersson var närvarande.

Förutsätter ja i voteringen

Enligt Mattias Karlsson kretsade diskussionerna om sakfrågan men också om den medierapportering som varit, framför allt den senaste veckan.

Han förutsätter ändå att riksdagsgruppen nu ska rösta ja till lagförslaget.

– Det är klart under den här processen har man olika åsikter, det brukar vi ha i olika sakfrågor och även i denna. Men nu har vi landat i att det är ett välbalanserat förslag som vi la fram under hösten så jag ser inga problem inför voteringen.

Förslaget ska upp för omröstning i kammaren den 17 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.