Foto: TT

Flygbolag påverkas inte av nya inreseregler till USA

Uppdaterad
Publicerad

Det nya regelverket för USA-resenärer påverkar inte de flygbolag som flyger direkt mellan Sverige och USA. – Rent konkret är proceduren för alla flygbolag fortfarande densamma, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS, till SVT Nyheter.

De nya inresereglerna som införts av USA:s president Donald Trump för USA-resenärer från sex länder träder i kraft under torsdagseftermiddagen svensk tid.

LÄS MER: Nya inreseregler till USA: Nära familjeband krävs

Reglerna innebär att medborgare i Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran och Jemen måste kunna bevisa att de har en nära familjemedlem boende i USA för att kunna få tillstånd att resa in i landet.

”Proceduren densamma”

Enligt Fredrik Henriksson, presschef på SAS, kommer det nya regelverket dock inte att påverka flygbolagets rutiner, då passen från USA-resenärer redan tidigare stämts av med den amerikanska immigrationsmyndighetens databas under incheckningen.

– Jag tror att det kommer att påverka väldigt få – har man ett sådant pass är man nog medveten om det – men naturligtvis kan det drabba vissa resenärer. Men rent konkret är proceduren för alla flygbolag fortfarande densamma. USA-passagerares pass stäms sedan tidigare av med amerikanska myndigheter. Då ges från amerikansk sida ett inresetillstånd eller inte, och nekas man tillstånd blir man även nekad ombordstigning. Men vår personal får aldrig veta varför en person nekas inresa i USA.

”Kontakta amerikanska ambassaden”

Då de tidigare inresereglerna infördes i januari utbröt kaos på många av världens flygplatser, men enligt Fredrik Henriksson är man från flygbolagens sida mer förberedd den här gången.

– Informationen kom väldigt hastigt i januari och hann inte nå ut till alla. Men i grunden kommer proceduren att fortsätta att vara densamma vad gäller flygbolagens agerande. Däremot kan de nya reglerna ställa till det för passagerarna – och tvekar man ska man kontakta den amerikanska ambassaden i Sverige.

LÄS MER: Svenskar drabbas av Trumps order

”Var ute i god tid”

Även Charlotte Holmbergh Jacobsson, pressansvarig för Norwegian, säger till SVT att de nya inresereglerna troligen inte kommer att påverka flygbolagets rutiner.

– Det är aldrig vi som fattar det slutgiltiga beslutet om vem som får flyga till USA, det är de amerikanska myndigheterna. Men alla resenärer som ska resa till USA då de nya inresereglerna börjar gälla kommer att bli informerade direkt.

Charlotte Holmbergh Jacobsson säger till SVT att beskedet angående de nya reglerna precis kommit, och hon råder osäkra resenärer att vara ute i god tid inför incheckningen.

– Vi har precis fått information om det här och har inte hunnit sätta oss in i det. Jag skulle rekommendera de passagerare som är osäkra att vara ute i extra god tid på flygplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet