Foto: TT

Nya Karolinska-miljard till skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Stora summor i det skattefinansierade bygget av Nya Karolinska ska slussas till skatteparadiset Luxemburg. Det kan SVT:s Uppdrag Granskning avslöja.

Nya Karolinska ska bli ett flaggskepp för svensk sjukvård. Kontraktet för att bygga och underhålla sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor.

Men hemliga dokument från den stora ”PwC-läckan” avslöjar att företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om prestigeprojektet är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg.

Stockholms läns landsting har gett Skanska och det brittiska investmentbolaget Innisfree i uppgift att bygga sjukhuset samt stå för finansiering och underhåll under flera decennier framöver.

Men det politikerna i landstinget inte visste, och inte har frågat om, är hur mycket skatt projektbolaget Swedish Hospital Partners (SHP) ska betala. Och varför det finns dotterbolag i skatteparadiset i Luxemburg.

Några månader efter att SHP, ägt av Skanska och Innisfree, 2010 fick kontraktet på Nya Karolinska – värt minst 52 miljarder kronor – gav Innisfree den multinationella revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers (PWC) i uppdrag att sy ihop ett avancerat skatteupplägg i Luxemburg. Det visar hemliga dokument, som Uppdrag granskning tagit del av.

Lånar ut till sig själva

I den numera omtalade läckan från PWC finns över 340 bolag från hela världen. De flesta av de 28 000 sidorna i den läckta databasen rör avancerad skatteplanering, detaljerade beskrivningar hur motsvarande tusentals miljarder kronor ska slussas genom Luxemburg.

Sverige ligger på tio-i-topplistan när det gäller antalet företag som finns med i databasen. Här finns IKEA, Tele2, svenska riskkapitalbolag, livsmedelsindustrin, hotell, vårdbolag. Och här finns alltså också företaget som ska bygga Nya Karolinska – Swedish Hospital Partners – till lika delar ägt av den svenska byggjätten Skanska och brittiska Innisfree.

De interna dokumenten från PWC handlar förenklat om hur ägarna, via en rad dotterbolag ska låna ut drygt en miljard kronor – till sig själva. Skanskas del kommer från bolag i Sverige, men pengarna från Innisfree kommer inte från Storbritannien, där Innisfree har sitt säte, utan från Luxemburg.

Över en halv miljard konor lånas ut från två bolag som har huvudkontor på samma adress i Luxemburgs finanskvarter: J.F.Kennedy-avenue, 46a. Det ska visa sig att runt 1400 andra bolag också är skrivna på samma adress. Det handlar om brevlådeföretag. Förenklat ser upplägget ut så här:

De två bolagen i Luxemburg: Innisfree F3 och Innisfree ISF – lånar ut pengar till dotterbolaget Swedish Hospital Partners. Som betalar en hög ränta på lånet – 9 procent. På så vis minskar den beskattningsbara vinsten i Sverige och pengarna flyttas till Luxemburg. Och dokumenten avslöjar ett avancerat skatteupplägg där resultatet blir en skatt här på nära noll.

Och det Uppdrag Granskning ser i de hemliga handlingarna om Nya Karolinska går igen i många av de läckta dokumenten. Pengar som skulle ha skattats i ett land, blir skattefria i ett annat. Det kallas för ”hybridinstrument”, och beskrivs som en del av Luxemburgs affärsidé.

I princip skattefritt

Uppdrag granskning har – tillsammans med flera erfarna experter – granskat årsredovisningar, kontrakt, rapporter och skattekonton i flera länder för de bolag som är inblandade i ägarnas interna lån till SHP och bygget av Nya Karolinska.

Slutsats: år efter år fram till 2039 ska Swedish Hospital Partners betala ränta till brevlådeföretagen i Luxemburg. Totalt ska runt 1,3 miljarder kronor slussas till Luxemburg – i princip skattefritt. Hur mycket mer skatt Swedish Hospital Partners hade fått betala i Sverige – om man inte använt sig av internlånen är svårt att säga, men sannolikt handlar det om hundratals miljoner kronor.

– Det är stötande att se detta. Framförallt efter att man vet vilken fantastisk vinst det här projektbolaget gör. Att därutöver ta ut ytterligare pengar. Det är helt enkelt för jävligt på ren svenska, säger Ilija Batljan före detta oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Torbjörn Rosdahl, det moderata finanslandstingsrådet som med sin allians beställt sjukhuset är besviken.

– När du berättar om de här enorma summorna, så känner jag mig besviken, för jag tycker att man ska skatta i det land där man verkar, och vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige.

”Inte vi”

Uppdrag granskning har gjort upprepade försök att kontakta ansvariga på Innisfree, men utan resultat. De vill inte svara på frågor. Istället svarar de i mejl att Innisfree följer lagen, och att Luxemburg används av administrativa skäl och att det inte påverkar bolagets skatt i Storbritannien.

Och på Skanska lägger man skulden på Innisfree.

– Det är Innisfree som har gjort det här upplägget, det är inte Skanska som gjort det. Skanska äger vår andel via ett svenskt bolag, vi skattar i Sverige, säger Hans Biörck, före detta finansdirektör och nu rådgivare på Skanska.

Läs mer om avslöjandet på UG:s sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet