Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johnny har ungefär en tusenlapp kvar att leva på när alla räkningar är betalda.

Prisökningar slår hårt mot personer med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde person med funktionsnedsättning har låg ekonomisk standard enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. Med de höga prisökningarna drabbas gruppen extra hårt.

42-åriga Johnny Hjelm har en intellektuell funktionsnedsättning och han klarar sig inte utan föräldrarnas hjälp.

– Det är sorgligt, säger han.

Anna Brandström på Svenska Downföreningen säger att den ekonomiska situationen för många i den här gruppen är ohållbar:

– De här människorna har levt i fattigdom i så många år. Nu går man från fattig till ännu mer fattig och då finns det inget att skära på.

Enligt en ny undersökning från Statistiska centralbyrån har var femte person med funktionsnedsättning svårt att få ekonomin att gå ihop och 42 procent uppger att de är oroliga för sin ekonomi.

Kräver ökat stöd

Niklas Altermark, forskare i funktionshinderfrågor, menar att orsaken till den tuffa situationen är att uppräkningen av bidragen till den här gruppen inte har hängt med inflationstakten.

Nu kräver forskare och funktionsrättsorganisationer att stödet till den här gruppen höjs.

– Samhällets stöd till den här gruppen måste öka betydligt mer, anser Nicklas Mårtensson på samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige. Den planerade höjningen som kommer 2023 räcker inte utan äts upp av inflationen och ökade omkostnader.

”Vi vågar inte riktigt dö”

Anna Brandström på Svenska Downföreningen menar att den här gruppen inte har någon möjlighet att påverka sin ekonomi. De som bor i gruppboende kan inte flytta till billigare bostäder. Och de kan inte söka andra jobb. De lever på anhöriga.

– Det finns ett talesätt för oss funkismorsor: ”Vi vågar inte riktigt dö”, säger hon.

Socialförsäkringsministern Anja Tenje svarar via sin pressekreterare att Sverige befinner sig i en ekonomisk utmanande tid men att regeringen löpande kommer utvärdera socialförsäkringssystemet under mandatperioden. Hon hänvisar även till den sedan tidigare planerade höjningen av sjuk och aktivitetsersättning på 8.7 procent.

– Det är en substantiell höjning jämfört med vad de flesta löntagarna kan räkna med i detta ekonomiska läge.

Om undersökningen

Enligt en undersökning av Statistiska centralbyrån som publicerades 28 september 2022 bedömdes 25 procent av personer med funktionsnedsättning ha låg ekonomisk standard, jämfört med 12 procent i den övriga befolkningen. 

Av gruppen med funktionsnedsättning kan 38 procent inte betala en oväntad utgift på 13 000 kronor inom en månad.

I samma grupp har 16 procent kommit efter med hyra, elräkningar eller liknande under det senaste året,jämfört med 5 procent av den övriga befolkningen.

42 procent av gruppen med funktionsnedsättning uppgav att de var oroliga för hur det ska gå med det egna hushållets ekonomi. Motsvarande siffra i den övriga befolkningen var 20 procent.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.