Rikspolischef Anders Thornberg Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya uppgifter: Thornberg fick larm om att Löfving var suicidal

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Anders Thornberg varnades om att det fanns risk att Mats Löfving skulle ta sitt liv – en vecka innan den kritiserade presskonferensen. Uppgifterna finns i ett dokument som polisens skyddsombud skickat in till Arbetsmiljöverket.

Uppgifterna tillbakavisas av polisledningen.

Den 22 februari höll polisens särskilda utredare en presskonferens om den så kallade polishärvan. Polischefen Mats Löfvings agerande beskrevs detaljerat och kritiserades hårt, vilket senare har kallats för “en offentlig förödmjukelse” av polisens nationella skyddsombud. Presskonferensen JO-anmäldes nio gånger, och på onsdagen kom beskedet att justitieombudsmannen lägger ned ärendena.

På kvällen, några timmar efter pressträffen, hittades Mats Löfving död i sitt hem.

Kritiken mot polisledningen

Rikspolischef Anders Thornberg ska ha fått varningar om Löfvings psykiska hälsa cirka en vecka före presskonferensen, inklusive att det fanns en oro för att han skulle ta sitt liv, något DN var först att rapportera om.

I en handling till Arbetsmiljöverket i juni skriver Polisförbundets regionala skyddsombud att hon “från flera håll fått kännedom” om att rikspolischefen fått information om att Löfving ”var suicidal” cirka en till en och en halv vecka innan pressträffen.

Inget extra stöd

”Det har även flaggats upp att han var suicidal samma morgon som presskonferensen. Trots att man har haft denna information så har inte något extra stöd/skydd sats in”, står det i dokumentet som SVT har tagit del av.

Skyddsombudet skriver också att ”arbetsgivaren brast i sitt ansvar” och att det var enskilda medarbetare som fick se till att finnas i hans närhet,

“Ovan vill jag ha med i ärendet runt Mats död”, avslutas skrivelsen till Arbetsmiljöverket.

– Vi har hanterat hela den här frågan efter de förutsättningar som har funnits, det har varit otroligt svårt, säger Anders Thornberg till DN.

Tidigare kritik

– Det var nya uppgifter som kom skyddsorganisationen till känna och det är vår roll att framföra det, för det fanns inget sådant med i utredningen, säger Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm.

Polismyndigheten skickade i maj in sin arbetsmiljöutredning till Arbetsmiljöverket, men polisens huvudskyddsombud skickade strax därefter in en egen kritisk komplettering där man uppgav att polisledningen tagit bort eller tonat ned flera självkritiska partier om orsaker och konsekvenser.

SVT har varit i kontakt med Anders Thornberg, som avböjer att kommentera. I en skriftlig kommentar till TT uppger polisen att det ”är en uppgift som tillbakavisas av Polismyndigheten. Rikspolischefen har inte nåtts av dessa uppgifter”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan. Foto: Jessica Gow/TT

Detta har hänt

December 2022: Expressen avslöjade att regionpolischefen Mats Löfving anmälts för brott mot Noas dåvarande underrättelsechef Linda Staaf, som han hade haft en relation med. Det blev starten för en rad avslöjanden av olika medier som skakade polisledningen. 

22 februari 2023: Polisens särskilda utredare Runar Viksten presenterade sin externa granskning av polishärvan. Löfving fick hård kritik för sitt agerande. Senare på kvällen hittades Mats Löfving död i sitt hem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet