Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan. Foto: Jessica Gow/TT

Nio anmälningar om polisens presskonferens – nu lägger JO ned ärendena

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, lägger ned utredningen om polisens presskonferens kring den så kallade polisskandalen.

JO fick in sammanlagt nio anmälningar efter presskonferensen, där polisens utredare Runar Viksten framförde kritiska slutsatser om en av de granskade polischeferna, Mats Löfving, som senare hittades död i sitt hem.

I sitt beslut skriver JO Per Lennerbrant att JO hämtat in handlingar från en rad andra myndigheter, och att åklagare kommit fram till att det inte framkommit något som ger anledning att anta att det förövats något brott som faller under allmänt åtal.

Kritiken mot polisledningen

Han konstaterar också att ärendet just nu är föremål för en granskning av Arbetsmiljöverket.

”Inte tillräckliga skäl”

”JO:s granskning är av rättslig art och avser främst en kontroll av att myndigheterna har följt de regler som gäller för förfarandet. Granskningen är inte avsedd att föregripa eller ersätta den granskning som förekommer hos andra myndigheter” heter det.

Mot bakgrund av åklagarens bedömning och Arbetsmiljöverkets utredning ”finns det inte tillräckliga skäl för mig att fortsätta utredningen, eller göra något uttalande” skriver JO, och avslutar därmed ärendena.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet