Stockholms tidigare regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem på kvällen den 22 februari.
Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens slagit fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Linda Staaf, med vilken han påståtts ha haft en relation, och föreslagit att han skulle avskedas.
Polisens egen utredning av händelserna, som skickades in till Arbetsmiljöverket förra veckan, kom fram till att den offentliga kritiken avvek från det normala. Det innebar enligt utredningen att ”ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef [blev] exponerade”.
Otillräcklig riskbedömning
I en egen inlaga till Arbetsmiljöverket kommenterar nu polisens nationella huvudskyddsombud utredningen.
Man lyfter bland annat bristande samverkan med skyddsombud för att identifiera arbetsmiljörisker och vidta lämpliga åtgärder för att förebygga ohälsa. Vidare anser man att polisen inte gjort tillräckliga riskbedömningar kopplade till beslutet att presentera utredningens slutsatser vid en presskonferens.
Presskonferensen innehöll enligt ombuden ”uppgifter av sådan karaktär att de var direkt kränkande personligen för Mats Löfving men även för andra inblandade” och pekas ut som den händelse som ”fick störst betydelse för den tragiska utgången med Mats Löfvings bortgång”.
Uppmaningen till rikspolischefen att överväga att sparka eller avsätta Mats Löfving var enligt ombuden ”inget annat än en offentlig förödmjukelse som med största sannolikhet träffade Mats Löfving personligen väldigt hårt och förvärrade hans hälsotillstånd dramatiskt”.
Lämnades utanför
Det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson säger i ett pressmeddelande att inlagan sammantaget visar på ”stora brister i Polismyndighetens arbete och i rikspolischefens arbetsmiljöansvar”.
”Rikspolischefen måste nu ta ett tydligt ansvar för det inträffade och jag förväntar mig att han agerar skyndsamt”, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i pressmeddelandet.