Tidigare regionpolischef Mats Löfving. Foto: Pontus Lundahl/TT

Pressträff om Mats Löfving ”direkt kränkande”

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighetens hantering av händelserna som föranledde den tidigare polischefen Mats Löfvings död präglades av allvarliga brister.

Enligt polisens nationella skyddsombud var presskonferensen om Löfving ”en offentlig förödmjukelse”.

Stockholms tidigare regionpolischef Mats Löfving hittades död i sitt hem på kvällen den 22 februari.

Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens slagit fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Linda Staaf, med vilken han påståtts ha haft en relation, och föreslagit att han skulle avskedas.

Polisens egen utredning av händelserna, som skickades in till Arbetsmiljöverket förra veckan, kom fram till att den offentliga kritiken avvek från det normala. Det innebar enligt utredningen att ”ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef [blev] exponerade”.

Otillräcklig riskbedömning

I en egen inlaga till Arbetsmiljöverket kommenterar nu polisens nationella huvudskyddsombud utredningen.

Man lyfter bland annat bristande samverkan med skyddsombud för att identifiera arbetsmiljörisker och vidta lämpliga åtgärder för att förebygga ohälsa. Vidare anser man att polisen inte gjort tillräckliga riskbedömningar kopplade till beslutet att presentera utredningens slutsatser vid en presskonferens.

Presskonferensen innehöll enligt ombuden ”uppgifter av sådan karaktär att de var direkt kränkande personligen för Mats Löfving men även för andra inblandade” och pekas ut som den händelse som ”fick störst betydelse för den tragiska utgången med Mats Löfvings bortgång”.

Uppmaningen till rikspolischefen att överväga att sparka eller avsätta Mats Löfving var enligt ombuden ”inget annat än en offentlig förödmjukelse som med största sannolikhet träffade Mats Löfving personligen väldigt hårt och förvärrade hans hälsotillstånd dramatiskt”.

Lämnades utanför

Det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson säger i ett pressmeddelande att inlagan sammantaget visar på ”stora brister i Polismyndighetens arbete och i rikspolischefens arbetsmiljöansvar”.

”Rikspolischefen måste nu ta ett tydligt ansvar för det inträffade och jag förväntar mig att han agerar skyndsamt”, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i pressmeddelandet.

Fakta: Turerna i polisledningen

  • December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.
  • Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.
  • Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.
  • Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en ”fullständig genomlysning” av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.
  • 1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.
  • 22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, men inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.
  • På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är ”uteslutet att någon annan orsakat hans död”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.