Nytt lagförslag: Blinda och döva måste redovisa kvitton

Publicerad

Det bidrag som blinda och döva har i dag kommer att tas bort, istället kommer de att behöva bevisa sina extra kostnader. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag.

I dag får blinda 2 500 kronor i handikappersättning varje månad för sina extra kostnader, som biljetter till medföljande eller dyrare inköp. Men enligt ett nytt lagförslag ska det ersättas av ett individuellt bidrag där merkostnaderna ska gå att styrkas.

Ulrika Norelius Centervik, en av de svenskar som är blind och bland annat har stora problem när hon ska handla, förstår inte hur det ska gå till om regeringens lagförslag blir verklighet.

– Jag har en hel bunt med kvitton i min handväska men jag har ingen aning om hur jag ska sortera ut dem på något vettigt sätt. Jag begriper inte hur de har tänkt.

Ulrika Norelius Centervik får medhåll av riskförbunden för synskadade och döva. Foto: Firat Celik/SVT

Ulrika berättar för SVT Nyheter om hur hon till exempel inte kan jämföra priser eller veta när något är på extrapris.

– Jag måste välja en affär där de har bra bemanning så att jag kan få hjälp, jag kan inte handla i billigare affärer. Det är också svårt att veta om det är några erbjudanden jag missar.

Även riksförbunden för synskadade och döva är kritiska till det nya förslaget.

Lika för alla

Det är i dag bara blinda och döva som får en schablonsumma, övriga funktionshindrade måste redogöra för kostnader, så det nya systemet kommer att vara mer rättvist, menar regeringen.

– Jag har full respekt för att förändringar skapar oro, och det tar regeringen på allvar. Därför är en del av reformen att regeringen kommer att följa och utvärdera den, då särskilt kring schablonersättning för blinda och gravt hörselskadade som nu tas bort, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Anna-Lena Sörensson (S), vice ordförande i socialutskottet, tycker att blinda borde få annan hjälp av samhället för att kunna läsa sina kvitton. Hon försvarar lagförslaget:

– Det är lika för alla, det vill säga att det blir olika för alla. Det är viktigt tycker jag att det utgår ifrån det individuella behovet. Så är det i alla andra försäkringar.

Jämför med barnbidraget

Men Ulrika Norelius Centervik är mamma, och hon jämför med barnbidraget.

– Det är aldrig någon som kräver att föräldrar ska redovisa sina merkostnader. Jag är blind, och jag kommer alltid att var blind. Så jag förstår inte varför just den här gruppen ska ha något särskilt redovisningsansvar.

Fakta: Den nya merkostnadsersättningen

Visa
  • Merkostnadsersättning ska kunna utbetalas till en person som före 65 års ålder har fått sin funktionsförmåga nedsatt och det kan antas att nedsättningen kommer att bestå under minst ett år.
     
  • Med merkostnader avses sådana skäliga kostnader som uppkommer på grund av en persons funktionsnedsättning och som går utöver kostnader som är normala för personer utan funktionsnedsättning i motsvarande ålder.
     
  • Merkostnadsersättningen föreslås kunna lämnas på fem ersättningsnivåer. Båda föräldrarna ska tillskillnad från dagens vårdbidrag kunna beviljas merkostnadsersättning för ett barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer