Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: TT

Nytt möte om storregionerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gör i dag ett försök att få grönt ljus från Centerpartiet och Kristdemokraterna för två nya storregioner från 2019: Svealand och Götaland. Mer makt lovas regionerna inom arbetsmarknad, utbildning och naturvård – men först efter en utredning.

Sedan Liberalerna och Moderaterna har hoppat av är det nu Centerpartiet, Kristdemokraterna och regeringens budgetpartner Vänsterpartiet som kommer till eftermiddagens samtal.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) sade i går till TT att antingen blir det en överenskommelse de närmsta dygnen eller så läggs frågan åt sidan för obestämd framtid.

Sveriges nya storregioner

Regeringen har övergett planerna på att bilda storregionen Norrland av de fyra nordligaste länen och landstingen eftersom motståndet anses vara för stort i Jämtland, men också i Norrbotten. Då finns det ingen mening med att gå vidare med bara Västernorrland och Västerbotten.

Däremot vill regeringen ha ett ja i samtalen för att bilda region Svealand av Dalarnas, Västmanlands, Gävleborgs, Uppsala, Södermanlands och Örebro län och landsting, samt att införliva Värmland i Västra Götalandsregionen och kalla den Götaland.

Fördela makt

Regeringen föreslår, enligt ett förhandlingsbud som TT erfarit, att regionerna ska bildas den 1 januari 2019. Organisationen för statliga myndigheter ska ses över så att den bättre stämmer överens med nya och existerande regioner och behov där.

Det ska vara uteslutet att tvinga kommuner att gå samman som en följd av regionerna. Staten ska satsa mer på generella än riktade statsbidrag till kommunerna.

Regeringen delar, enligt förhandlingsbudet, ”Centerpartiets bedömning” att utbildning och arbetsmarknad är områden som passar för mer regional makt. Därför föreslås indelningskommittén, vars betänkande ligger till grund för planerna på storregioner, få uppdraget att utreda om vilka beslut som kan flyttas ut till regionerna när det gäller arbetsmarknad, utbildning och naturvård.

Nekar skatt

Men regeringen säger nej till förslag om att ha skatter som öronmärks för regioner eller särskilda ändamål. Det finns redan en metod för att omfördela och fördela resurser i Sverige, det kommunala utjämningssystemet, enligt regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet