Nytt oväder drar in – orsakar störningar i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Nora har nu ett nytt oväder dragit in över Sverige under natten, och morgontrafikanter uppmanas att ta det försiktigt på grund av snöhalka. SMHI har utfärdat varningar om kraftigt snöfall och rejäl blåst och på vissa håll kan det bli störningar i trafiken, framförallt i östra Svealand.

– Veckan inleds med besvärligt väder, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Knappt har den senaste stormen lagt sig förrän ett nytt snöoväder blåst in över Sverige. I Storbritannien har det redan fått namnet Franklin, rapporterar Sky News. Under måndagmorgonen drabbar det i stort sett hela södra Sverige med snöhalka på vägarna, kraftigt snöfall och hårda vindar.

– Det väntas återigen bli blåsigt och det kan komma mycket snö och regn i södra Sverige. Så veckan inleds med besvärligt väder som kan orsaka störningar i trafiken, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

”Stockholm värst drabbat”

Ovädret drabbar främst Götaland, Svealand och eventuellt sydligaste Norrland. SMHI varnar för kraftigt snöfall och frisk vind som ”ger risk för begränsad framkomlighet” under både måndag och tisdag. SMHI har utfärdat orangea varningar för nordligaste delen av Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Stockholms län och Uppsala län.

– Östra Svealand, däribland Stockholm, ser ut att bli värst drabbat. Snöfallet kan bli riktigt kraftigt. I kombination med vinden lär det skapa problem  på vägarna, med förseningar av bussar och tåg och risk för elavbrott, säger Marcus Sjöstedt.

Snömängderna är något osäkra. En hel del faller som blötsnö  eller snöblandat regn medan det på andra håll  beräknas komma mellan 15 och 25 centimeter, i södra Örebro möjligen upp mot 30 centimeter. Även Roslagskusten kan få det besvärligt, där en stark pålandsvind väntas skapa problem med drivbildning.

– Kallare luft kryper också ner över landet med några minusgrader en bit söderut.

Gul varning har utfärdats stormbyar i stora delar av Skåne och Halland upp mot Varberg. Ovädret kommer sedan att röra sig bort på tisdagen och vädret lugna ner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.