Advokaten Ingela Hessius om vad som krävs för att bli fälld för oaktsam våldtäkt. Foto: Aktuellt/SVT

Expert: Förekommer det människohandel är det inte frivilligt

Uppdaterad
Publicerad

För att en person ska fällas för oaktsam våldtäkt krävs bland annat att man kan konstatera att det inte handlat om frivilligt sex från brottsoffrets sida.
– Ligger det människohandel i botten så är det ju inte frivilligt, säger Ingela Hessius, advokat och före detta åklagare.

Efter att en tv-profil erkänt att han köpt sex och antytt att personen han köpt sex av kan ha varit där mot sin vilja, har flera anmälningar om oaktsam våldtäkt gjorts. Nu utreds fallet av åklagare.

Bedömningen av det profilen sagt under intervjun kommer troligtvis vara avgörande för om åklagaren väljer att inleda en förundersökning, enligt Ingela Hessius, advokat och före detta åklagare som arbetat mycket med människohandelsfall.

”Bygger på brottsoffrets uppgifter”

För att en person ska fällas för brottet krävs dels stödbevisning i form av teknisk bevisning, eller någon annan form av bevisning, säger hon.

– Dels att man kan konstatera objektivt att det här inte varit frivilligt. Ligger det människohandel i botten så är det ju inte frivilligt. Det bygger mycket på brottsoffrets uppgifter, i kombination med uppgifter från den som är misstänkt, säger Ingela Hessius i SVT:s Aktuellt.

Utredare: Vanligt att människohandel förekommer

Tv-profilen greps i en razzia mot misstänkta sexköpare i Stockholm under natten till i fredags. Flera kvinnorna i razzian kommer från Europas fattigaste länder, enligt uppgifter till polisen.

Enligt Mats Paulsson, utredare på jämställdhetsmyndigheten, kommer många av de utländska kvinnorna som prostituerar sig i Sverige från Bulgarien, Rumänien och Nigeria. Att dessa kvinnor är utsatta för koppleri eller människohandel är väldigt frekvent, säger han.

– Det är mer vanligt än ovanligt, skulle jag säga, att det förekommer i någon grad. Sedan varierar det naturligtvis hur mycket hot det är och vilken process det är som ligger bakom. Men flertalet av kvinnorna från de länderna är utsatta för någon form av exploatering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer