Efter SVT:s avslöjanden om stjärnkirurgen Paulo Macchiarini, vars operationer lett till flera dödsfall, så har det ifrågasatts om kirurgen ska få vara kvar på Karolinska Institutet. Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

”Oberoende granskare av hela Karolinska vore bäst ”

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende utomstående granskare som även synar Karolinska institutets ledning skulle ge bäst legitimitet.

Det säger läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till SVT Nyheter efter senaste uppgifterna om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini.

Efter SVT:s avslöjanden om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, vars operationer lett till flera dödsfall, så har det ifrågasatts om kirurgen ska få vara kvar på Karolinska Institutet. Men allt fler menar att även ledningen på Karolinska institutet agerat märkligt och skadat förtroenden för hela KI.

– Det är rimligt att en oberoende instans granskar hela detta, säger läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Macchiarini-skandalen

Tidigare ordföranden i forskningsetikkommittén, professor Björn Risberg, skrev i går i läkartidningen att detta var den medicinska etikens härdsmälta, och han sa att det var svårt att se hur KI:s ledning skulle kunna sitta kvar.

Förlängde kontrakt för kirurgen

KI:s rektor Anders Hamsten har efterlyst mer information, men tydligt sagt att om medieuppgifterna stämmer så kan Paolo Macchiarini inte vara kvar på KI. Han har utlovat en ”prestigelös utredning” som ska ta ställning i frågan. 

Men Hamstens egen roll i affären har alltså ifrågasatts. Förra året presenterade KI en egen granskning som fann viss kritik, men ledningen slutsatser var att man friade Macchiarini från misstankar om oredlighet. Då beslutade Hamsten också om att förlänga KI:s kontrakt för kirurgen.

Kritiken skjuter bland annat in sig på att kirurgen utfört experimentella operationer utan forskningsetisk prövning, något Karolinska institutets ledning borde kunnat förhindra. Man ifrågasätter också om hans uppgifter i sitt CV och i forskningsartiklar varit korrekta.

”Vem granskar KI?”

Heidi Stensmyren vill inte exakt säga vad som måste göras, då hon inte har full information om vad som skett. Men hon är tydlig med att om rektor Anders Hamsten är den som ska tillsätta en granskare, så minskar den granskningens trovärdighet.

– Nu har KI:s  ledning på något sätt gjort ställningstaganden tidigare, nu är frågan: Vem granskar KI i sin tur?  Den frågan borde absolut ställas.

Tycker du Anders Hamsten är rätt person att hålla i vem och hur denna saken ska utredas?

– Nej, spontant så, om man ska granska KI är det inte så rimligt att KI granskar. I så fall är det ju ingen oberoende granskning.

SVT har också varit i kontakt med Ordföranden styrelsen för karolinska institutet, tidigare forskningsminister Lars Leijonborg. Han vill inte uttala sig, eftersom han menar att frågan om kirurgens framtid inte ligger på styrelsen, utan är en fråga för KI:s ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet