Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström Foto: SVT

”Oerhört provocerande och oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Oerhört provocerande och oacceptabelt. Så beskrev arbetsmarknadsminister Hillevi Engström de oseriösa jobbföretag som tagit ut stora vinster och erbjudit starkt kritiserade kurser där deltagarna fått virka och se på film.

I dag blev det klart att Arbetsförmedlingen startar en egen granskning av de jobbcoachföretag man anlitat för miljardbelopp – och som SVT har granskat och på flera håll funnit stora missförhållanden. En mycket kritisk Hillevi Engström mötte i kväll Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson i en het debatt om jobbföretagens misslyckande i Aktuellt.

– I det här fallet har Arbetsförmedlingen misslyckats i kontrollen av de här företagen, det är viktigt och allvarligt. Jag är djupt upprörd. Jag har haft kontakt med Arbetsförmedlingen och krävt återrapport om hur man ska se till att detta inte upprepas. Det ska inte få förekomma, säger Hillevi Engström.

Hon menar dock att hon har fortsatt förtroende för Arbetsförmedlingens ledning.

”Regeringens misslyckande”

Enligt Ylva Johansson skyller regeringen i från sig på Arbetsförmedlingen.

– Det här är ett i raden av misslyckanden i regeringens arbetsmarknadspolitik. Vi har sett flera exempel där människor behandlas nedlåtande och får hjälp att söka arbete. Oseriösa skojarföretag både inom Fas 3 och jobbcoacherna är ett resultat av regeringens medvetna arbetsmarknadspolitik där man velat göra en ideologisk lekstuga där det skulle bli mer marknad och privata aktörer som man uppenbarligen inte haft kontroll över.

Engström var inte sen med att påpeka att även Socialdemokraterna vill ha privata aktörer inom området och trycker på att regeringen har tillsatt en särskild fuskutredning som ska se över jobbföretagen.

– Det är viktigt med kvalitet och att åtgärderna leder till arbete. De oseriösa företagen ska bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet