Okänd psykolog ”skapade” seriemördaren Quick

Uppdaterad
Publicerad

”Utan henne hade Bergwall aldrig erkänt morden”

I en sektliknande grupp predikades teorier som skapade seriemördaren Thomas Quick. En kontroversiell psykoanalytiker styrde läkarna in i rättsskandalen, hävdas i en ny bok.

Efter de friande domarna återstår nu frågan om Sture Bergwall kan skrivas ut från Säters sjukhus. På måndag ska han tala för sin sak i domstolen i Falun.

Fallet Thomas Quick

Många har pekats ut för att ha fått Bergwall dömd på oklara grunder. I en ny bok av journalisten Dan Josefsson riktas fokus mot vården, främst mot en hittills okänd psykoanalytiker. Han tvekar inte: Utan henne hade Bergwall aldrig erkänt morden.

– Hennes idéer styrde hela behandlingen, säger Josefsson.

Den kvinnliga psykoanalytikern, som gick bort 2005, hade en privatklinik i Stockholm och ansåg att bortträngda minnen kunde plockas fram i terapi. I en sluten grupp förde hon fram teorier om att mord var ett sätt att visa upp barndomens övergrepp.

”Fick inte kritisera”

– Vi såg oss som dem som såg sanningen i vitögat, som inte väjde för det svåra, säger psykologen Tomas Videgård, en av deltagarna.

Han berättar hur gruppen blev sektliknande, med en kraftig idealisering av den nu bortgångna psykoanalytikern. Alla gick i terapi hos henne, vilket känslomässigt band deltagarna till henne.

Även i boken beskriver flera deltagare gruppen som en sekt, med en ledare som inte fick kritiseras. Både chefsöverläkaren på Säter, och Quicks terapeut Birgitta Ståhle, var medlemmar.

Säterläkarna dyrkade psykoanalytikern och hade ingen självständig linje, enligt Videgård.

– För dem hade hon sanningen, och hon drev sina teser in absurdum, säger han.

Central i Quickhärvan var minnesforskaren Sven Å Christianson. Han bekräftade terapeuternas resultat för domstolen, trots svagt vetenskapligt stöd. Josefsson kontaktade honom under täckmanteln att han skrev en bok enbart om psykoanalytikern. I ett mejl skriver Christianson om henne: ”förmodligen den vuxna person som betytt mest i mitt liv”.

Troende läkare

Även han gick nämligen i terapi hos psykoanalytikern, under hela rättsprocessen.

– Säterläkarna var indragna i en sekt, de visste inget annat än det hon sa. Men Christiansons ansvar är på ett högre plan, att stå för vetenskapen. Han stod i rätten och intygade att Säters förklaringsmodeller var riktiga, säger Josefsson, som kallar kopplingen till den kvinnliga psykoanalytikern ”extremt uppseendeväckande”.

Att polis och åklagare drogs med är i ljuset av allt detta inte så märkligt, anser Josefsson, eftersom läkarna var så övertygade om att psykoanalytikerns idéer var revolutionerande.

Han är ändå noga med att inte demonisera henne.

– Hon var en aktivist som ville förändra världen, med en stark tro på modeller för hur människor funkar. Det som är uppseendeväckande är hur en klinik som Säter kunde tro så starkt att allt kritiskt tänkande slogs ut.

Birgitta Ståhle har inte velat bli intervjuad för boken. TT har sökt Sven Å Christianson, utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet