Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkhälsoinstitutet: Kvinnan hade tagit febernedsättande mediciner

Folkhälsomyndigheten: Inga bevis för att viruset sprids under inkubationstiden

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har nu klassats som en samhällsfarlig sjukdom av den svenska regeringen. Karin Wisell på Folkhälsomyndigheten berättar om hur myndigheten ser på risken för smittspridning. Uppgifter om ett uppmärksammat fall i Tyskland, där smittspridning misstänktes ha skett redan under inkubationstiden, är felaktiga, förklarar Wisell, med hänvisning till Tysklands egen folkhälsomyndighet.
– Det är inte så att smitta under inkubationstiden är det som driver den här epidemien.

Beslutet fattades under ett extrainsatt sammanträde på lördagen efter en begäran från Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt cirkulerar motstridiga uppgifter om huruvida coronaviruset smittar under inkubationstiden. Inkubationstiden är tiden från smittotillfället till dess att de första symptomen yttrar sig hos patienten.

Än så länge säger Folkhälsomyndigheten att det inte ligger till så. Varför då?

– Den bedömningen vi gör baserar vi dels på publikationer som beskriver smittsamheten kring sars, som var en liknande infektion som gav upphov till en epidemi 2003, säger Karin Wisell och fortsätter:

– Vi baserar den även på fakta att det finns ett hundratal exportfall som har dykt upp i olika delar av världen och vi har inte fått någon information om att någon av de här fallen skulle ha smittat under resan hem eller under sin inkubationstid.

Fallet i Tyskland

Det finns ett fall från Tyskland som tas upp i tidskriften New England Journal of Medicine där det finns misstankar om att en person har spridit smittan under inkubationstiden. Har ni tagit det här fallet i beaktande?  

– Ja. Men det är en enda fallrapport. Sedan har vi fått information från vår tyska motsvarighet att den här kvinnan var symptomatisk och att uppgifterna i artikeln är felaktiga. Hon har mått dåligt och tagit febernedsättande mediciner. Så i det här fallet spreds inte smittan under inkubationstiden.

Varningar från Kina

Den kinesiska hälsoministern har också lyft fall från Kina där man befarar att smittan har spridits redan under inkubationstiden. Hur ställer ni er till den informationen?

– Vi har hört det uttalandet, men vi har inte fått se vilken data det är baserat på.

Kan du säga med hundraprocentig säkerhet att coronaviruset inte smittar under inkubationstiden?

– Hundraprocentigt kan man aldrig säga någonting när man pratar om biologi och människor. Det kan självklart finnas undantag. Men vår bedömning är att det handlar om undantagsfall snarare än regel i så fall. Det är inte så att smitta under inkubationstiden är det som driver den här epidemien. 

Världshälsoorganisationen (WHO) gick på söndagen ut med att det finns en risk att någon skulle kunna bli smittad under inkubationstiden vid enstaka fall, i sådana fall alldeles i slutet av den – men att det inte är detta som är den primära smittoformen som skulle driva på en epidemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer