Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Moderaterna tappar i två profilfrågor. Foto: SVT/TT

Novus: SD tar över M:s profilfråga om lag och ordning

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sjukvården befäster sin plats som väljarnas viktigaste fråga, följd av lag och ordning, skolan och invandring/integration. Men när det gäller vilket parti som väljarna tycker har bäst politik på de prioriterade områdena har det skett förändringar. Sverigedemokraterna har flyttat fram sina positioner, visar Novus undersökning.

Vilket parti har bäst politik när det gäller lag och ordning? Svaret från Novus Sverigepanel har under många år varit Moderaterna, men i Novus senaste mätning har Sverigedemokraterna tagit över det så kallade sakfrågeägarskapet. 21 procent anser att partiet har den bästa politiken på området medan motsvarande andel för M är 19 procent följt av S med 18 procent.

– Det är klart att det är besvärligt för Moderaterna. De har lagt väldigt många ägg i den rättspolitiska korgen den här mandatperioden och lag och ordning är partiets viktigaste valfråga, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Även när det gäller frågan invandring/integration tycker Sverigepanelen att SD har bäst politik, men så har det sett ut i flera år.

S behåller greppet om sjukvården

Socialdemokraterna behåller sitt grepp om den fråga som väljarna tycker är allra viktigast – sjukvården. Moderaterna anses fortfarande ha den bästa energipolitiken (23 procent tycker det) samtidigt som panelen tycker att Milljöpartiet fortsatt äger miljö- och klimatfrågan (20 procent).

Socialdemokraterna har tagit över sakfrågeägarskapet i försvaret av Sverige från Moderaterna, som traditionellt brukar anses äga frågan. Frågan har halkat ned på tioende plats på listan över de viktigaste politiska frågorna just nu.

– Frågan om försvar, säkerhetspolitik och utrikespolitik blir sällan stora valfrågor i svenska valrörelser, säger Elisabeth Marmorstein.

Äger sex av tio frågor

Av väljarnas tio viktigaste frågor anser Novus Sverigepanel att S äger sex. SD äger två och M och MP en fråga vardera. Inget av de övriga riksdagspartierna anses äga något av de viktiga politikområdena. Senast detta skedde var i juni 2018 då panelen tyckte att Liberalerna hade den bästa skolpolitiken, en fråga som S ägt sedan dess.

I det sammanvägda sakfrågeägarskapet, där panelen rangordnat de olika partierna, drar Novus slutsatsen att SD är det parti som ökat mest sedan i somras. Även M har ökat något medan S tappat.

  1. Sjukvården. 20 procent tycker S har den bästa politiken.
  2. Lag/ordning. 21 procent tycker SD har den bästa politiken.
  3. Skola/utbildning. 20 procent tycker S har den bästa politiken.
  4. Invandring/integration. 30 procent tycker SD har den bästa politiken.
  5. Energipolitik. 23 procent tycker M har den bästa politiken.
  6. Miljö/klimat. 20 procent tycker MP har den bästa politiken.
  7. Landets ekonomi. 27 procent tycker S har den bästa politiken.
  8. Äldreomsorg. 19 procent tycker S har den bästa politiken.
  9. Sysselsättning/arbetslöshet. 22 procent tycker S har den bästa politiken.
  10. Försvaret. 23 procent tycker S har den bästa politiken.

Källa: Novus Sverigepanel, mätning 11-17 augusti

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet