Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många människor som i dag är beroende av sin sjukförsäkring riskerar få gå från hus och hem”. Så reagerar oppositionen på den statliga utredningen av sjukförsäkringssystemet. Foto: Jacob Hansson

Oppositionen ratar sjukförsäkringsförslaget: ”Hjärtlöst”

Uppdaterad
Publicerad

LO och Socialdemokraterna uppmanar regeringen att inte gå vidare med en statlig utrednings förslag att återgå till det gamla sjukförsäkringssystemet.

– Vi kan inte ha en sjukförsäkring för alla individer, säger utredare Per Johansson.

På tisdagen presenterades en statlig utredning om sjukskrivningsreformen. Resultatet blev ett förslag om att återgå till det gamla systemet. Det anser bland annat LO och Socialdemokraterna är fel väg att gå.

– Det här är hjärtlösa förslag som kommer att göra människor fattigare utan att de blir friskare, säger Anders Ygeman (S), socialförsäkringspolitisk talesperson.

Han menar att det behövs förändringar i sjukförsäkringssystemet, men att förslaget riskerar att gå ut över de svårt sjuka.

– Det här kommer att leda till att svårt sjuka människor mister sin sjukersättning och tvingas in i en byråkratisk spiral där de ska behöva söka jobb som inte finns i verkligheten.

Svårare för personer med psykisk ohälsa

En aspekt av det gamla systemet som kritiserats är att det varit svårt för personer som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa att hävda så kallade ”särskilda skäl” för att få sjukskrivas i längre än 180 dagar.

– För vissa individer kanske det potentiellt blir sämre nu, men för flertalet är det positivt. Det här är bra för samhället. Vi kan inte ha en sjukförsäkring för alla individer, säger Per Johansson.

Han påpekar också att det sedan det gamla systemet varit i bruk kommit en dom från Högsta förvaltningsrätten som innebär att beslut om särskilda skäl för psykiska diagnoser inte längre behöver baseras på objektiva skäl. Läkares iakttagelser och uppgifter från den försäkrade räcker.

LO: ”En ovärdig modell”

Nooshi Dadgostar (V) menar även att förslaget läggs fram för att bekosta SD:s skattesänkningar.

– Sjuka och arbetslösa ska nu betala SD:s stora skattesänkningar. Det är gammeldags moderat politik och går emot allt som de lovade i valrörelsen, säger hon.

Kritik kommer även från LO.

– Vi minns alla berättelserna om cancersjuka som blev utan ersättning och hur sjukas arbetsförmåga bedömdes mot jobb som inte fanns. Det var en ovärdig modell med outhärdliga mänskliga konsekvenser, säger LO:s ordförande, Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.