Till vänster: Stenkastning mot polisen i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på torsdagskvällen. Till höger: Den danske politikern Rasmus Paludan under ett besök i Norge under 2019. Arkivfoto. Foto: Stefan Jerrevång/TT, Håkon Mosvold Larsen/TT

Nya manifestationer efter upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Den danske högerextremisten Rasmus Paludan har genomfört nya koranbränningar på fredagen. Efter gårdagens våldsamheter i Östergötland är polisen rustade för nya upplopp och under fredagen beslutade man att ändra platsen för demonstrationen till Sveaparken.

– Vi kan inte garantera att det inte blir oroligheter, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Torsdagens manifestationer i Linköping och Norrköping blev aldrig av. Men under långfredagen genomfördes ytterligare en manifestation i Rinkeby i Stockholm. Även den slutade i oroligheter.

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, planerar även en ny koranbränning i närheten av moskén i stadsdelen Vivalla i Örebro under fredagen.

– Med anledning av det som hände i Östergötland har vi givetvis diskussioner om hur vi ska hantera ärendet. Som det ser ut nu kommer sammankomsten att bli av, men man jobbar fortfarande med ärendet för att se om det eventuellt ska flyttas, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen i region Bergslagen.

Att ha en allmän sammankomst är en grundlagsskyddad rättighet så det ska mycket till för att den ska ställas in, påpekar hon.

Resurser i Örebro

Örebropolisen tar höjd för nya oroligheter, men hoppas att sammankomsterna sker utan våldsamheter.

– Vi hoppas självklart att det ska vara lugnt. Vi har under veckan som haft dialog med flera aktörer. Vi kan inte garantera att det inte bli oroligheter. Det ansvaret ligger på personer som yttrar sig negativ eller begår våldsamheter, säger Hallin.

Vid 16-tiden meddelade polisen att man ändrat plats för var manifestationen får hållas.

–  Vi har fattat beslut om att ändra platsen till Sveaparken. Men det är samma tid som i det tidigare beslutet, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i Region Bergslagen.

Stenkastning mot polis

Under torsdagen skakades Linköping och Norrköping av våldsamheter i samband med planerade manifestationer av Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs.

Paludan hade fått tillstånd för sammankomster där han planerat att bränna exemplar av koranen.

Räddningspersonal och poliser attackerades, bilar sattes i brand och ett tiotal polisbilar förstördes efter att hundratals maskerade personer gett sig ut på gatorna i båda städerna i protest mot Paludan.

Rikspolischef Anders Thornberg säger i ett pressmeddelade att det som hände är ”fullständigt förkastligt”.

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.