”Vi ser den mörka sidan av samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har över 400 personer legat döda i sina hem i minst en månad utan att något larmat om att de gått bort, visar SVT:s kartläggning. Över tio av dessa hade legat mer än ett år innan de hittades.

– Många gånger ligger hundarna döda alldeles intill husse eller matte. Djur är väldigt trogna, säger Östen Sahlén som har kört liktransporter i ett halvt sekel.

Han möter döden varje arbetspass när han hämtar avlidna personer på uppdrag av bland annat Polismyndigheten. Ofta handlar det om personer som legat döda en längre tid.

SVT Nyheter granskar

– Det kan variera mellan dagar, veckor, månader eller år. Det längsta jag har varit med om handlade om en person som legat i tre år.

Hyran betalades med autogiro

SVT följde med på en hämtning i Nynäshamn där en kropp skulle transporteras till Stockholm för obduktion.

– Lukten, den här sötsura lukten man stöter på. Den tror jag aldrig man kan vänja sig vid riktigt, man kan leva med den men inte vara obehindrad inför den, säger Östen Sahlén.

I november hittades en avliden man i södra Stockholm – och det mest tyder på att han legat där i över två år, vilket SVT har rapporterat om.

Hyran betalades via autogiro och hyresvärden Stockholmshem uppger att de därför inte haft någon anledning att söka mannen. Kronofogden försökte däremot komma i kontakt med honom hösten 2019 på grund av en obetald tv-avgift. När de inte fick något svar gick de i stället in på hans konto och hämtade pengarna.

Då var mannen sannolikt redan död.

Elva låg döda över ett år

SVT:s kartläggning, med hjälp av data från Rättsmedicinalverket, visar att över 400 personer låg döda i sina bostäder i minst en månad innan de hittades under åren 2018 till 2020.

Drygt 100 låg döda över tre månader och minst tio över ett år innan de hittades.

– Det kan vara drivor av post och reklam som ligger innanför dörrarna som vi behöver flytta undan för att ta oss in. Det här är samhällets mörka sida. Jag känner ett behov av att få hämta de där människorna så att de slipper ligga där i sin ensamhet. Jag tycker inte man ska behöva försvinna på det sättet, säger Östen Sahlén.

Det fall som blivit mest uppmärksammat de senaste åren gäller en man i 80-årsåldern som hittades avliden i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm hösten 2019. Då hade han legat död i närmare fyra år. SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade mannen som kallats för ”Stockholms ensammaste” i ett program tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet