Per Bolund (MP) uppmanar sina partikollegor i ett mejl att stödja Miljöpartiet med en Swish-summa. Foto: Tim Aro/TT/Skärmdump mejl

Panik i Miljöpartiet efter ny Novus-mätning

Uppdaterad
Publicerad

Med två dagar kvar till valet får Miljöpartiet 4,5 procent i SVT/Novus – något som under fredagen fick språkröret Per Bolund att vädja om hjälp.

”Nu behöver vi göra precis ALLT vi kan under de kommande 48 timmarna”, skriver han i ett mejl till partisympatisörer.

För två dagar sedan skickade Miljöpartiets språkrör Per Bolund ut ett mejl till partiets medlemmar, aktiva och sympatisörer där han konstaterade att läget mellan regeringsalternativen är extremt jämnt och att partiet inte har råd att slappna av:

”Vi vet nämligen att MP brukar överskattas i opinionsmätningarna. Det är resultatet på valdagen som avgör.”

Val 2022

Ber om ekonomiskt bidrag

Och på fredagseftermiddagen vid 14-tiden kom ännu ett mejl.

Där berättar Bolund om chocken han fick när han såg SVT/Novus senaste undersökning, som ger partiet 4,5 procent med en felmarginal på 0,7 procentenheter.

”Tar man hänsyn till felmarginalen är det inte säkert att MP ligger över spärren. Räknar man in att vi brukar överskattas i mätningarna är det en väldigt skrämmande siffra”, skriver Per Bolund, och vädjar om medlemmarnas hjälp.

Inledningen av Per Bolunds mejl. Foto: Skärmdump

En källa med insyn berättar att mejlet gått ut till tusentals personer. Beslutet att skicka ut vädjan om hjälp sägs ha tagits av partiets valledning.

– Vi är väldigt oroliga för resultatet på söndag, det finns en rejäl risk att vi skulle missa spärren, säger källan.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing säger till SVT att Novusresultatet, trots språkrörets mejl, inte har skapat panik inom partiet.

– Det här är en enskild mätning och ingenting är klart förrän på valdagen. Vi vill i slutspurten mobilisera och engagera medlemmar och sympatisörer att faktiskt kämpa in i det sista, säger Katrin Wissing.

I eftermiddagens mejl vädjade Per Bolund även om ekonomiskt bidrag:

”Jag vill verkligen be dig – om du kan, swisha en gåva till oss NU, så ökar vi annonsering de sista timmarna så mycket det går.”

Hur mycket kan sista-minuten-bidrag hjälpa MP bara två dagar kvar innan valet?

– Vi vill nå så många som vi kan. Alla annonser eller flygblad som delas, eller samtal som tas kan ju hjälpa till så att vi faktiskt når så många som vi bara kan, svarar Wissing.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christine Olsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet