Foto: TT

Paolo Macchiarini slår tillbaka mot åklagarna – har inte agerat oaktsamt

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini är glad över att förundersökningen om vållande till annans död läggs ned. Samtidigt är han förvånad över att åklagarna anser att han agerat oaktsamt.
– De säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre, säger hans advokat Björn Hurtig.

Åklagarna meddelade på torsdagen att förundersökningen mot den italienska kirurgen Paolo Macchiarini läggs ned efter de misslyckade strupoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset. Han var delgiven misstanke om vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger att hans klient är glad över beskedet.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Är förvånad

Däremot är både Hurtig och Macchiarini förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarini agerat oaktsamt.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna, säger Björn Hurtig och fortsätter:

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarini) varför han agerat oaktsamt.

Kan bli tal om presskonferens

När Paolo Macchiarini och hans advokat har gått igenom åklagarens beslut grundligt kommer de att ge mer fullödiga kommentarer. Eventuellt kommer det att ske på en egen presskonferens. Beslut om det kommer att meddelas genom ett pressmeddelande inom en vecka, enligt Björn Hurtig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet