Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att ”Daniella” och ”Lea” vädjat till skolan, polisen och andra vuxna att de inte ville träffa sin vålsamma pappa var de tvungna att göra det – varje helg. Hör hur det påverkade dem.

Nytt lagförslag om barns påtvingade umgänge med vuxna kan komma i höst

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari i år hittades en åttaårig pojke död i en lägenhet i Luleå. Kort därefter häktades hans pappa på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu lyfts frågan kring barns påtvingade umgänge med föräldrar de är rädda för.

– I början på hösten skulle regeringen kunna komma tillbaka med en helt ny lagstiftning, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT:s Lilla Aktuellt.

Under större delen av åttaåringens liv hade en vårdnadstvist pågått mellan hans föräldrar. Pojken hade självt uttryckt en rädsla för pappan.

Trots att socialtjänst, skola och polis hade larmat beslöt domstolen i december förra året att pappan skulle ha rätt till visst umgänge med sonen. Vid tiden för det misstänkta mordet hade pappan rätt till sammanlagt fyra timmars umgänge varannan helg.

Pojken hittades död en i lägenhet på söndagen den 9 januari, efter att mamman larmat om att han inte kommit hem som han skulle.

Ny lagstiftning på gång

Händelsen har väckt starka känslor och krav på en lagändring gällande barns påtvingade umgänge med vuxna har lyfts. Den 20 januari i år presenterades också en utredning, som tillsattes av den förra regeringen, med förslag om bland annat ändringar i föräldrabalken som ska ge ökat skydd för barn när det gäller umgänge med en våldsam förälder.

Att en lagändring är nödvändig är något man är enig om över blockgränserna.

– Låt oss i den här frågan visa att vi kan ta det ansvar som väljarna har gett oss och verka tillsammans för barnens bästa, sade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi när frågan om barns trygghet diskuterades i riksdagen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppger för SVT att en proposition kommer att läggas i höst.

Utsatta systrarna: ”Svårt att tänka på annat”

I Lilla Aktuellt berättar systrarna Leah och Daniella, som egentligen heter något annat, om sina erfarenheter av att ha tvingats träffa sin pappa varje helg, trots att han tidigare varit hotfull och våldsam.

– Det var svårt att tänka på annat i skolan på fredagen, säger en av systrarna.

Leah och Daniella hade uttryckt för lärare, skolkurator, socialtjänst och polis att de var rädda för pappan, men upplevde att hans rättigheter vägde tyngre än deras.

– Bara för att han var vuxen var det som om vi var mindre personer än han.

Sen några år tillbaka har systrarna ingen kontakt med pappan längre. Efter många år av domstolsförhandlingar beslutade hovrätten att ta systrarnas vilja i beaktande och pappan har inte längre rätt till umgänge med sina barn.

Hör Leah och Daniella berätta om sina upplevelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.