Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till att regeringen inte gjort tillräckligt under de senaste fem åren. ”Det har gått alldeles för lång tid”, säger han. Foto: SVT

Partierna eniga om en ny Lilla hjärtat-lag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tagit alldeles för lång tid på sig för att stärka fosterbarns rätt till trygghet när ett beslut fattas om en placering ska upphöra. Det menar Moderaterna, vars initiativ till en ny Lilla hjärtat-lag nu får stöd av samtliga riksdagspartier.

– Det har gått alldeles för lång tid redan och det här brådskar, säger partiledare Ulf Kristersson.

I januari hittades den treåriga flickan Esmeralda död i sina biologiska föräldrars hem i Norrköping, efter att under våren 2019 ha flyttats från sin forsterhemsfamilj i Vadstena.

– Det fick extremt dåliga konsekvenser i det här fallet. Men det händer mycket, mycket oftare fast utan så dramatiska konsekvenser, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Treåriga Esmeraldas död

Varje år tvångsomhändertas tusentals barn, enligt Domstolsverket. Ett annat uppmärksammat fall är tvångsvården av Sofie, 13, som SVT tidigare rapporterat om.

Moderaterna har sedan fallet med Esmeralda lagt fram ett utskottsinitiativ i Socialutskottet, vilket grundas på förslag från den statliga utredningen om lagen om vård av unga (LVU) som togs fram 2015.

Syftet med den nya lagen är att fosterbarns behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte.

– Det betyder inte att barnen aldrig ska komma tillbaka till sin biologiska familj. Men det betyder att barnets behov av långsiktighet ska vägas in i det beslutet, säger Ulf Kristersson.

Kritisk mot regeringen

I april ställde sig samtliga oppositionspartier i Socialutskottet bakom Moderaternas initiativ. Nu menar Ulf Kristersson att samtliga riksdagspartier under onsdagen enats om att skicka en lagrådsremiss. Det slutgiltiga beslutet tas däremot på tisdag.

Samtidigt riktar Kristersson kritik mot regeringen, som han menar inte gjort tillräckligt under de senaste fem åren.

– Då är det bättre att riksdagen tar över uppgiften, säger han.

”Tid är liv”

Även Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Maj Karlsson, är kritisk till att regeringen inte agerat snabbare.

– Det är anmärkningsvärt. Tid är liv i det här sammanhanget.

Enligt Ulf Kristersson kan den nya lagen vara på plats redan inom några månader.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en skriftlig kommentar att socialutskottets förslag i sig är positiva men otillräckliga.

– Regeringen vill mer och kommer därför att fortsätta vårt samlade lagstiftningsarbete för att säkra barnets bästa, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet