I januari hittades den treåriga flickan Esmeralda död i sina biologiska föräldrars hem i Norrköping, efter att under våren 2019 ha flyttats från sin forsterhemsfamilj i Vadstena.
– Det fick extremt dåliga konsekvenser i det här fallet. Men det händer mycket, mycket oftare fast utan så dramatiska konsekvenser, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Varje år tvångsomhändertas tusentals barn, enligt Domstolsverket. Ett annat uppmärksammat fall är tvångsvården av Sofie, 13, som SVT tidigare rapporterat om.
Moderaterna har sedan fallet med Esmeralda lagt fram ett utskottsinitiativ i Socialutskottet, vilket grundas på förslag från den statliga utredningen om lagen om vård av unga (LVU) som togs fram 2015.
Syftet med den nya lagen är att fosterbarns behov av stabilitet och långsiktighet ska väga tyngre när ett beslut fattas om en placering ska upphöra eller inte.
– Det betyder inte att barnen aldrig ska komma tillbaka till sin biologiska familj. Men det betyder att barnets behov av långsiktighet ska vägas in i det beslutet, säger Ulf Kristersson.
Kritisk mot regeringen
I april ställde sig samtliga oppositionspartier i Socialutskottet bakom Moderaternas initiativ. Nu menar Ulf Kristersson att samtliga riksdagspartier under onsdagen enats om att skicka en lagrådsremiss. Det slutgiltiga beslutet tas däremot på tisdag.
Samtidigt riktar Kristersson kritik mot regeringen, som han menar inte gjort tillräckligt under de senaste fem åren.
– Då är det bättre att riksdagen tar över uppgiften, säger han.
”Tid är liv”
Även Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Maj Karlsson, är kritisk till att regeringen inte agerat snabbare.
– Det är anmärkningsvärt. Tid är liv i det här sammanhanget.
Enligt Ulf Kristersson kan den nya lagen vara på plats redan inom några månader.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en skriftlig kommentar att socialutskottets förslag i sig är positiva men otillräckliga.
– Regeringen vill mer och kommer därför att fortsätta vårt samlade lagstiftningsarbete för att säkra barnets bästa, skriver hon.