SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Flera partier har mycket att förlora

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Flera av riksdagspartierna har mycket att förlora nu när statsminister Stefan Löfven kommer att utlysa ett extra val. Det säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson.

– Nu ger sig partierna ut på mycket djupt vatten. Alla framstår som segervissa i dag, men i själva verket är de väldigt nervösa, säger Mats Knutson.

Socialdemokraterna:

Ett av partierna som han nämner är statsministerns eget parti Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna har gått genom en politisk höst där man bara kunde behålla regeringsmakten två månader innan man röstades ner i riksdagen. Vad betyder det för väljarnas syn och tilltro till partiet?

Moderaterna:

Även Alliansens största parti Moderaterna har mycket att förlora på ett nyval säger Mats Knutson.

– Moderaterna har egentligen inte en partiledare. När Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra fick frågan på en presskonferens i riksdagen om hon är statsministerkandidat kunde hon inte svara på det. Vad betyder det för väljarna?

Kristdemokraterna:

Ytterligare ett Alliansparti som kan få sämre valresultat än vid valet i september är Kristdemokraterna.

– Partiet är under riksdagsspärren just nu. Förmår man komma över den spärren till valet eller riskerar man att åka ur riksdagen? Det är en massa osäkerhetsfaktorer som till slut kan avgöras av hur högt valdeltagandet blir.

Sverigedemokraterna:

Sverigedemokraterna som i dag är segervissa och menar att de enbart har att vinna på ett extra val har anledning att oroa sig, säger Mats Knutson.

– Det är klart att partiet nu har förstärkt sin image som antietablissemangsparti och det kan möjligen hjälpa dem i det här valet. Men vid ett lågt valdeltagande kan Sverigedemokraterna missgynnas och vi ska heller inte glömma bort att ingen i Sverigedemokraterna kan i dag svara på frågan när partiledaren Jimmie Åkesson kommer tillbaka. Över 40 procent av väljarna i valet i höst ansåg ju att Jimmie Åkesson var den viktigaste förklaringen till att de röstade på partiet. Om han är borta, hur många kommer då att rösta på Sverigedemokraterna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet