Erik Ullenhag är en av Liberalernas tre kandidater till partiledarposten. Foto: SVT

Partiledarkandidat Erik Ullenhag (L): Kan inte ge besked om samarbete med SD

Uppdaterad
Publicerad

Erik Ullenhag är en av tre kandidater till posten som partiledare för Liberalerna. I söndagskvällens Agenda ville han inte ge något klart besked om partiet kan samarbeta med Sverigedemokraterna i framtiden, med honom som partiledare.
– Jag var inte med under de diskussionerna och jag kan bara tala om vad vi ska göra framåt, säger Ullenhag i SVT:s Agenda.

Nyamko Sabuni, Johan Pehrson och Erik Ullenhag är Liberalernas tre kandidater till partiledarposten som ska utses på landsmötet den 28 juni. Partiledare Jan Björklund avgår efter tolv år på posten.

I partiet råder en splittring efter januariöverenskommelsen där partiet valde att stöda en Löfven-regering. Pehrson och Sabuni är emot överenskommelsen. Ullenhag har svårt att svara på var han står i frågan men påpekar att ”avtal ska hållas”.

– Den innehåller flera bra reformer och politik som vi kan genomföra. Turerna under hösten kan jag inte kommentera, säger Ullenhag.

Varför är januariöverenskommelsen med socialdemokraterna och miljöpartiet det minst dåliga alternativet?

– Det innehåller flera bra reformer, mycket bra politik i januariavtalet som vi kan genomföra. Turerna under hösten är svårt för mig att kommentera, jag var inte med då. Jag pratar vad vi ska göra framåt. Vi ska hålla ingångna avtal, säger Ullenhag.

Kan Liberalerna vara med i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna?

– Det är tre år fram till nästa val. Det Liberalerna behöver göra är att utveckla vår politik, fundera på vad vi vill göra med Sverige och prata om sällskapet sedan, säger Ullenhag.

”Varit mer snabbfotade”

Ullenhag var integrationsminister i Alliansregeringen mellan 2010 och 2014. Under 2013 sökte 50 000 personer asyl i Sverige och under flyktingströmmen 2015 sökte dubbelt så många asyl i Sverige än vad som var beräknat.

– Det är klart, med facit i hand så skulle vi ha varit mer snabbfotade när vi såg det, säger Ullenhag.

Ullenhag säger också att han vill se en bred överenskommelse med långsiktighet inom flyktingpolitiken.

– Jag tror vi behöver ett regelverk som över tid är stramare än vad vi hade tidigare. Nu behöver vi fokusera på att få in de människor som har kommit till Sverige, säger han.

Erik Ullenhag intervjuades i Agenda den 2 juni och är en av tre kandidater till att efterträda Liberalernas partiledare Jan Björklund. Många politiska journalister och kommentatorer bedömer att han för närvarande har störst stöd i partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.