Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turerna inom KD fortsätter” – Hör SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson om Kristdemokraterna.

”Partipiskan viner i KD”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Turerna inom Kristdemokraterna fortsätter. Förra veckan tvingades partisekreteraren Johan Ingerö bort från sin post. Men också EU-parlamentarikern Sara Skyttedals framtid som tung KD-politiker får anses som högst osäker efter partiledarens kritik. KD-gate kan skörda ännu ett offer.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Egentligen är det inte någon nyhet för någon politiker: Att driva egna politiska förslag som strider mot partilinjen är alltid svårt.

Ju mer kontroversiella förslagen är, desto känsligare blir det, och ju högre upp i organisationen man befinner sig, desto hårdare blir de interna reaktionerna.

Det här får nu KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal erfara. Hon har fått stor medial uppmärksamhet kring sina uttalanden både om sitt eget bruk av narkotika och sina förslag att legalisera cannabis och eget bruk.

Setts med oblida ögon

Dessa uttalanden går stick i stäv med Kristdemokraternas beslutade politik och har setts med oblida ögon av partiledningen.

Den här frågan var också den utlösande faktorn bakom konflikten mellan förra partisekreteraren Johan Ingerö och Sara Skyttedal.

Ingerö ville bland annat stoppa Skyttedals medverkan i SVT:s program 30 minuter, där hennes syn på narkotika och cannabis var ett viktigt ämne.

I samband med bråket mellan de båda valde också Skyttedal att polisanmäla Ingerö för sexuellt ofredande, som enligt anmälan skett för flera år sedan. Ingerö tvingades omedelbart att avgå.

Ville minimera negativ publicitet

Enligt Ebba Busch var Ingerös dagar som partisekreterare dock redan räknade. Det har funnits ett missnöje med hans sätt att sköta uppdraget som partisekreterare, enligt partiledaren.

Tanken var dock att byta partisekreterare under ordnade former senare under våren.

När Skyttedals anmälan gjordes fattades dock snabbt beslutet att avsätta honom, för att minimera den negativa publiciteten för partiet.

Nu ser det ut som att KD-gate kan skörda ännu ett offer. Vid ett möte med Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen luftade Ebba Busch offentligt sin kritik mot Sara Skyttedals uttalanden om narkotika.

Öppen varning till Skyttedal

Ebba Busch slog fast att ”man kan inte företräda partiet som förtroendevald och bruka narkotika”. Hon menade också att Skyttedal fört fram sina åsikter på ett ”ovarsamt sätt”.

Det här är mycket hård kritik från en partiledare mot en enskild politiker.

KD:s partiledare lyfte också fram den kommande nomineringsprocessen inom Kristdemokraterna inför valet till Europaparlamentet nästa år och menade att det som skett har påverkat förtroendet internt för Skyttedal.

Det är partiets medlemmar och dess nomineringskommitté som avgör om Sara Skyttedal ska finnas med på partiets lista inför valet.

Partiledarens hårda kritik kan tolkas som en öppen varning till Skyttedal att rätta in sig i ledet. Kravet på henne från partiledningens sida är att sluta använda narkotika och sluta argumentera för legalisering.

Ställningen internt försvagas

Budskapet från Ebba Busch är glasklart: Man kan inte företräda KD och samtidigt använda narkotika. Det är alltså den traditionella partipiskan som viner.

Samtidigt är Sara Skyttedal en av Kristdemokraternas mest profilerade politiker. Hon är stridbar och välkänd och har hittills setts som en stor tillgång för partiet.

Partiledarens kritik mot hennes agerande innebär dock att hennes ställning internt försvagas, och frågan är vad som kommer att ske under vårens nomineringsprocess.

Det är inte givet att Sara Skyttedal får partiets förtroende för ännu en period i Europaparlamentet, även om hon rättar in sig i ledet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.