Personal inom vården och äldreomsorgen ska snabbtestas

Publicerad

Regeringen har kommit överens med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att börja snabbtesta vårdpersonal. Staten kommer att ersätta regionerna för varje snabbtest, uppger statsminister Stefan Löfven (S).

Överenskommelsen mellan regeringen och SKR börjar att gälla från och med den 1 januari och presenterades på en digital pressträff under torsdagen.

– I dag aviserar Folkhälsomyndigheten att snabbtester i vissa situationer kan användas för testning av personer som inte uppvisar symtom men som kan vara smittsamma. Det här möjliggör att inför ett arbetspass testa personalen, då får vi ett ytterligare skydd, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Coronapandemin

”Känsliga miljöer”

Staten kommer att medfinansiera användningen av antigentester, som också kallas snabbtester, och regionerna åtar sig att genomföra testningen.

Snabbtesterna kan utgöra ett bra komplement till att upptäcka misstänkt smitta, vid smittspårning samt för att ”screena personal” inom vård och omsorg.

Som exempel nämner regeringen i ett pressmeddelande känsliga miljöer såsom boenden för äldre eller på akutmottagningar på personer som har symtom på covid-19 men som söker vård av annan orsak.

– Det är användbart för att testa personer med misstänkt covid-19 inom pimärvården och akutsjukvården där det är särskilt viktigt med snabba resultat, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Regelbunden screening av personal

Folkhälsomyndighetens vägledning för hur snabbtesterna ska användas uppdaterades under torsdagen för att nu inkludera screeningsprocessen.

– Det gäller personal som inte upplever några symptom eller att symptomen är så milda att man inte inser att man är sjuk. Med regelbunden screening av personal kan man fånga upp smittsamma personer som inte upplever symptom, säger Karin Tegmark Wisell.

På pressträffen upprepades att snabbtesterna utgör ett komplement till pcr-test och kan aldrig ersätta de testerna eller andra åtgärder som vidtagit för att skydda både personal och patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet