Foto: Agenda/TT

Persson avfärdar samarbete med C och FP

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens utsträckta hand till C och FP avfärdas av förre S-ledaren Göran Persson. ”Märkligt” sammanfattar Persson försöken till samarbete i SVT:s Agenda.

Stefan Löfven har både före och efter valet flitigt signalerat att han kan tänka sig samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet. Men lika tydligt har han fått nobben av båda partiernas ledare. Nu avvisas ett eventuellt samarbete med partierna även av Göran Persson, tidigare S-ledare och statsminister.

– Inviterna till Centerpartiet och Folkpartiet är lite märkliga, säger han i SVT:s Agenda.

”Inte realistiskt”

Tiden för ett samarbete med de borgerliga småpartierna är fel när Alliansen står utan ledare, menar Persson.

– När Anna Kinberg Batra är vald så är det en ny situation. Att under mellantiden vända sig till FP och C, som är de enda som finns så att säga, och tro att de skulle hoppa av det borgerlliga blocket och samarbeta med S, det är inte realtistiskt.

”Inte två mittenpartier”

Men det är inte bara tidpunkten som är fel. Persson, som själv styrde över en regering som samarbetade med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, anser att Centerpartiet och Folkpartiet är för långt ifrån Socialdemokraterna i dag.

– Det är inte två mittenpartier längre, när man kommer ut i bygderna så träffar man en centerpartistisk rörelse som är som förr, men det som finns här i Stockholm... det är ju partier som ligger till höger om Moderaterna, säger Persson.

Centerpartiet och Folkpartiet avböjer att kommentera Göran Perssons uttalande.

Agenda sänds i kväll  klockan 22 i SVT2 och i SVT Play. Observera den tillfälligt ändrade sändningstiden!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet