• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Göran Persson i Agenda Foto: SVT

Persson: S bör samarbeta med M

Uppdaterad
Publicerad

Den förre S-ledaren och statsministern Göran Persson menar att Socialdemokraterna borde glömma allt samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet och i stället söka stöd hos Moderaterna.

Persson talar ut om läget i svensk politik i kvällens Agenda. Han kallar S-ledaren och nuvarande statsministern Stefan Löfvens inviter till C och FP ”märkliga” och anser att Socialdemokraterna i stället borde vända sig till Moderaterna för att söka samarbete.

– Ta exempelvis vad Moderaterna har gjort på arbetslivets område, där de nu säger att de står för kollektivavtal. De är inte för att ta bort lagen om anställningsskydd. Eller ta deras förändrade hållning till hyresregleringen. De har rört sig väldigt långt in mot mitten, säger han och fortsätter:

– Det vore konstigt om man inte skulle kunna hitta en uppgörelse med dem om skatterna exempelvis. Eller en vettig diskussion om hur Sverige ska delas in i kommuner i framtiden. Eller föra ett samtal med dem om hur försvaret ska se ut. Det borde gå att göra.

”FP och C kommer att följa med”

Men att Moderaterna skulle överge sina allianskamrater, är det verkligen sannolikt? Det här är ju den konstellation som de vann val och regeringsmakt på.

– Jag har inga krav på någonting av det slaget men jag är såpass erfaren att jag tror att om Moderaterna rör sig mot den här typen av samarbete, så kommer Folkpartiet och Centerpartiet att följa med, liksom Kristdemokraterna. Men man ska nog inte tro att det högerinriktade Centerparti vi har skulle gå förbi Moderaterna och inleda ett samarbete med socialdemokratin. Det är en 20 år gammal politisk företeelse, säger Göran Persson.

Löfven fick nej på sina inviter

Stefan Löfven meddelade den 3 december att regeringen beslutat att utlysa nyval till den 22 mars nästa år. Detta efter att Sverigedemokraterna hade röstat på allianspartiernas budgetförslag i riksdagen och därmed fällt regeringen Löfvens budget.

I Aktuellt dagen därpå sade Stefan Löfven att han efter valet i höstas har velat diskutera samarbete med de borgerliga partierna, men att samtliga tackat nej. Han sade också att han inför riksdagens omröstning om budgeten hade tagit nya kontakter med de  borgerliga partiernas ledare för att se om ett samarbete kunde inledas. Men att han då fått till svar att de inte var intresserade.

I Gomorron Sverige den 4 december försvarade Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Folkspartiets ledare Jan Björklund sin ovilja att förhandla med regeringen. Statsministerns utsträckta hand var inte allvarligt menad, sade Björklund.

Se en längre intervju med Göran Persson i Agenda i SVT2 kl 22.00. OBS Senare sändningstid än vanligt pga Musikhjälpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet